De levensmiddelen worden naar de voedselbanken gebracht.
Volledig scherm
De levensmiddelen worden naar de voedselbanken gebracht. © Defensie

Defensie geeft levensmiddelen aan voedselbanken na afgelaste oefening

Koken & etenDefensie schenkt 35 pallets met voedingsmiddelen aan de voedselbanken. De levensmiddelen waren bedoeld voor een schietoefening in het Duitse Bergen Hohne, maar die werd afgelast om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De voorraad levensmiddelen is daarom over. 

Dat heeft Defensie zojuist bekendgemaakt. Het gaat om vlees, vleeswaren, zuivelproducten, groente, fruit, boter en sauzen. Militairen hebben de goederen afgeleverd in Arnhem, Groningen en Tilburg. 

De pallets stonden volgens Defensie opgeslagen op het militaire complex in Bathmen bij Deventer, wachtend op de oefening in Duitsland. Die is afgelast om verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, zo meldt Defensie. 

Er zijn meer oefeningen afgelast, zoals bijvoorbeeld de jungletraining die militairen in Belize zouden doen. Ook de voeding die voor de hieraan deelnemende militairen was bestemd, gaat naar de voedselbank. Daarvan liet een woordvoerder weten aan Defensie dat ‘de levensmiddelen zeer welkom zijn in deze bizarre tijden’.

Vorige week leverden landmachtmilitairen en mariniers duizenden rantsoenen aan het Noorse Leger des Heils. Amelie Mayes van deze organisatie liet weten dat 200 tot 300 mensen in Tromso afhankelijk zijn van voedselhulp en zij zonder de Nederlandse hulp nu honger zouden lijden. Deze pakketten waren over nadat de grote oefening Cold Response was afgeblazen.

Moeilijke tijden

De voedselbanken maken moeilijke tijden door.  Op diverse locaties zijn ze al helemaal door hun voorraad heen, doordat consumenten zo veel hebben gehamsterd de afgelopen dagen. In Amsterdam en in Drente kregen honderden gezinnen geen pakket.