Volledig scherm
Serie over de Oosterhoutse binnenstad, met hier de Leijsenhoek. De lokale ondernemers op de hoek van de straat met de Waterloostraat en de Leeuwenstraat. © Johan Wouters

Serie binnenstad Oosterhout: aparte winkeltjes in aanloopstraten

In aanloop naar de beslissende raadsvergadering over de binnenstad, is BN DeStem elke dag in een andere winkelstraat. Vandaag: de aanloopstraten.

Aanloopstraten vormen de route naar het winkelhart. Van oudsher is het aanbod in deze straten zeer divers: horeca, dienstverlening en detailhandel wisselen elkaar af. De Leijsenhoek is zo'n typische aanloopstraat. Door het busstation heeft deze straat behoorlijk wat passanten. Op de hoek met de Leeuwenstraat is Bloemenhuis Kamp gevestigd.

Eigenaar Rob van Gool beschrijft de Leijsenhoek als betaalbaar voor de ondernemers en interessant voor het publiek door de speciaalzaken. ,,De Leijsenhoek valt net buiten BIZ Centrum. Dat betekent dat we bijvoorbeeld niet mee kunnen doen aan de kerstverlichting. Dat regelen we daarom samen met de andere ondernemers uit deze straat. We zijn ook een WhatsAppgroep gestart om elkaar op de hoogte te houden."

Kerkepad

De Sint Janstraat, die tot 1879 Kerkepad heette, behoort in de scenario's van de binnenstadsvisie echter niet meer tot de aanloopstraten. Wim van der Avoird, een van de eigenaren van Van der Avoird Woonideeën, weet nog goed hoe de Sint Janstraat een echte winkelstraat was.

,,We zijn hier al meer dan tachtig jaar gevestigd. Mijn opa is begonnen aan de overkant en later zijn we naar dit pand verhuisd. Er zat hier toen van alles." Hij somt een hele rits kleine middenstanders op. ,,Het was een levendig straatje. Nu is het stil en staat er een blok beton voor onze deur", beschrijft hij het appartementencomplex tegenover zijn winkel. Herberg De Kanonnier uit 1644 moest daarvoor wijken. ,,We hebben het geluk dat het pand van onszelf is en dat we eigen parkeerplaatsen hebben", vervolgt hij. ,,Ik kan me voorstellen dat de huurprijzen in het centrum te hoog zijn voor kleine ondernemers."

Volledig scherm
'In de aanloopstraten vind je bijzondere winkeltjes', aldus Monique Broers, eigenaresse van 'Spullen van vroeger' in de Sint Janstraat. © Rijan Van Leest

Een eindje verderop in de straat verkoopt Monique Broers brocante in haar winkel 'Spullen van vroeger'.

Ook zij beaamt dat de Sint Janstraat vroeger een bruisende straat was. ,,Maar met de komst van Arendshof, vertrokken veel winkels daarheen."

Nu ziet ze het omgekeerde gebeuren: ,,De huurprijzen in het centrum zijn nauwelijks nog op te brengen voor kleine ondernemers. Ze verhuizen nu weer terug naar goedkopere straten zoals deze."

Parkeerplattegrond

Broers meent dat juist de aanloopstaten een winkelcentrum onderscheidend maken. ,,Daar vind je geen grote ketens, maar bijzondere winkeltjes." Ze pleit voor een parkeerplattegrond die ze aan haar klanten kan meegeven. ,,Parkeren is lastig in deze straat. En ze mogen ook weleens wat aan de parkeertarieven doen. Die zijn van Amsterdamse hoogte."

Ook de toekomst van de Rulstraat als aanloopstraat is onzeker. De straat kenmerkt zich door een kleine concentratie aan woonwinkels. W.I.K. woondecoratie is gevestigd in de voorkamer van de woning van Loes Jacobs. ,,Daarom hoeven we geen huur te betalen en dat scheelt natuurlijk enorm", beseft Jacobs. 

Ze heeft de Rulstraat de afgelopen acht jaar zien veranderen. ,,De straat is opgeknapt en de gebouwen zijn geverfd. Het is geen leeggelopen straat, zoals de Arendstraat, maar het is hier wel rustiger geworden." Aan de ondernemers ligt het volgens haar niet. ,,Zij doen echt hun best."

Lees ook de andere aflevering in deze serie: Arendshof, Arendstraat, Nieuwstraat, KeiwegKerkstraat en 'de pleinen'.