Volledig scherm
© Ron Magielse / het fotoburo

Oosterhoutse binnenstad wordt compacter

OOSTERHOUT - De gemeente Oosterhout gaat de binnenstad compacter maken. Op Groen Brabant na stemden alle fracties van de gemeenteraad gisteravond in met de veelbesproken binnenstadsvisie. 

De grote lijn van die visie: minder winkelmeters en een aantrekkelijkere binnenstad. Daarbij horen drie scenario's, onder meer het scenario waarbij Arendshof versterkt wordt en/of een deel herbestemd wordt. 

Als het aan de raad ligt, geeft het stadsbestuur nu gas. ,,We hebben te maken met een overcapaciteit aan winkeloppervlakte, dan is vermindering een logische keuze'', vindt Kees Driesse (SP). ,,Een heldere stip op de horizon'', aldus Jan Peters (VVD), die er nog wel aan toevoegt dat saneren moet samengaan met het vitaler maken van het centrum.

Alleen Cees Noltee (Groen Brabant) heeft felle kritiek. ,,Wij maken ons, als er wegbestemd wordt, zorgen over de financiële afhandeling bij de getroffen pandeigenaren.'' Daarnaast vreest de fractie voor een overbevolking in de straten die overblijven. 

Volgens wethouder Marcel Willemsen wordt de visie meteen opgepakt.  ,,We hebben woensdag al een afspraak om met betrokkenen te praten over het uitvoeringsprogramma.'' De eerste gesprekken over het compacter maken van het centrum zijn zelfs al gestart, vertelt hij. ,,Wij zagen al eerder kansen. Die doen zich voor in de leegstaande bankgebouwen aan het Arendsplein. We gaan daar niet wegbestemmen, heer Noltee, maar transformeren. (...) Bij transformeren geven ondernemers niet zomaar hun pand op; zij krijgen iets terug van een ontwikkelaar.''

Flinke discussie voeren de partijen verder nog over parkeren. Groen Brabant wil een proef met gratis parkeren. Gezond Burger Verstand gaat een stap verder en stelt voor in heel het centrum gratis parkeren in te voeren. Het voorstel haalt het niet. ,,Het verlagen van tarieven of zelfs gratis parkeren invoeren, heeft nauwelijks effect'', zegt wethouder Mark Vissers over de discussie. 

Ook de houding van de handhavers wordt veelvuldig genoemd. ,,Ze handhaven erop los'', ziet Peter de Laat (Gemeentebelangen). ,,Bezoekers worden de stad uitgejaagd.'' Een voorstel van die partij en het CDA haalt het niet. Wel geeft burgemeester Stefan Huisman aan dat het punt de aandacht heeft.