Het strandje bij recreatieplas Berkendonk in Helmond met een waarschuwingsbord voor coronamaatregelen.
Volledig scherm
Het strandje bij recreatieplas Berkendonk in Helmond met een waarschuwingsbord voor coronamaatregelen. © Rene Manders/DCI Media

Zomerse hitte met Hemelvaart in Brabant: hier kan je terecht voor verkoeling

De weersvoorspellingen liegen er niet om: het wordt donderdag een warme dag. De temperatuur in Brabant loopt op tot zeker 28 graden. Met dit weer in het vooruitzicht denken veel mensen aan een middagje bakken op het strand of een frisse duik in het water, nu iedereen vrij is met Hemelvaart. Maar waar kan dat in de regio in de tijd van de coronacrisis? En met welke maatregelen? 

Nu de terrassen nog ruim een week gesloten zijn en festivals niet doorgaan, lijkt Hemelvaartsdag dit jaar op niets uit de precoronatijd. Toch biedt deze officiële vrije dag ook in deze tijd genoeg mogelijkheden om op een veilige manier te genieten. Wie zich netjes aan de 1,5 meter afstand tot anderen houdt en de deur uitgaat zonder gezondheidsklachten, kan op verschillende plekken in Brabant terecht  voor verkoeling in het water. Een overzicht van waar je wel én waar je nog niet terecht kan:

Toegankelijk met Hemelvaartsdag

Het strand bij Speelland Beekse Bergen in Hilvarenbeek is open, reserveren is verplicht. 

Buitenzwembad de Groene Wellen in Udenhout is open, de duikplanken blijven gesloten.

De Galderse Meren nabij Breda zijn open, maar er wordt actief gehandhaafd op samenscholing en bij te grote drukte wordt de toegang afgesloten.

Het strandje bij Beachclub Puur in Drimmelen is open.

Recreatieplas Berkendonk in Helmond is open.

Het water van de IJzeren Vrouw en de Zuiderplas in Den Bosch zijn toegankelijk.

De poorten van recreatieplas De Langspier in Boxtel zijn open.

Landgoed Duynenwater (voorheen E3) in Eersel is geopend.

De waterplas bij Gat van Waalre in Waalre is toegankelijk.

Het stadsstrand aan de Binnenschelde in Bergen op Zoom is open.

Strandbad Aquabest in Best is open.

Gesloten

Of Recreatieplas ‘t Zand bij Alphen opengaat, is nog niet bekend.

Belcrum Beach in Breda gaat vanaf 1 juni open.

De Westpolderplas in Etten-Leur is tot nader orde gesloten.

Het Sfeerstrand in Roosendaal is gesloten.

Het buitenbad van zwembad Stappegoor in Tilburg is gesloten.

Openluchtzwembad Staalbergven in Oisterwijk is gesloten.

Arbie’s Strandbad in Berkel-Enschot opent vanaf 1 juni.

Het Buitenbad Waterspoor in Goirle is dicht.

Experience Island buiten Loon op Zand opent vanaf 1 juni.

De Spartelvijver in Hooge Mierde blijft gesloten.

Het buitenbad van zwembad Zidewinde in Waalwijk opent vanaf 1 juni.

Het buitenbad van zwembad De Warande in Oosterhout is gesloten.

De IJzeren Man in Vught gaat vanaf 1 juni weer open.

Maatregelen

Om het bezoek aan buitenzwembaden en -plassen zo veilig mogelijk te houden, heeft het kabinet wel een aantal maatregelen opgenomen in de noodverordening. Zo zijn openbare sanitaire voorzieningen dicht en moet iedereen overal 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. Ook aanwezige horeca dient gesloten te blijven, tenzij ze enkel openen voor afhalen. 

Het strand

Niet alleen recreatieplassen en buitenzwembaden zijn met Hemelvaart open voor bezoekers. Wie wil zonnen op het strand of een duik wil wagen in de zee en zijn plezier buiten de regio wil zoeken, mag bijvoorbeeld ook naar Zeeland, Hoek van Holland of. Scheveningen. De stranden aan de Noordzee zijn open. Ook hier geldt dat sanitaire voorzieningen en horeca gesloten zijn en dat bezoekers zich aan de coronamaatregelen dienen te houden. 

  1. De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Het wordt steeds zwaarder, er wordt steeds meer van ons verwacht’
    PREMIUM

    De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Het wordt steeds zwaarder, er wordt steeds meer van ons verwacht’

    DEN BOSCH/TILBURG - Veel meer stops en nóg meer pakketjes. Nu bijna iedereen thuis is, wordt er meer online gewinkeld dan ooit. Pakketbezorgers draaien overuren en de Belangenvereniging Pakket Distributie bereidt een rechtszaak voor tegen PostNL. Want die kan via advertenties de bezorgers wel bedanken, maar dat maakt ze nog geen goede opdrachtgever, klinkt het. Of zoals de Bossche bezorger Bas Masselink zegt; ,,Als wij steeds harder moeten werken, horen we toch meer te verdienen. Of ben ik nou gek?”