Zo tof en groen wordt de Nieuwe Mark in Breda

videoBREDA - Voor wie niet kan wachten tot het moment dat de Nieuwe Mark in Breda definitief in gebruik wordt genomen, is het nu mogelijk om daar al een voorschot op te nemen dankzij het voorlopig ontwerp dat burgemeester en wethouders naar de gemeenteraad hebben gestuurd. Met behulp van een bijna vijftien minuten durend filmpje wordt precies duidelijk welke toekomst dit deel van de stad te wachten staat.

Quote

De toeganke­lijk­heid tot het water staat hoog in het vaandel.

As snel wordt duidelijk dat het Park Seelig ‘het tweede grote stadspark’ van Breda moet worden: een tegenhanger van het Valkenberg. Het voorlopig ontwerp grossiert in beelden van voornamelijke knappe jongeren die in kano’s en sloepen door de Nieuwe Mark varen of op hun gemak zitten te chillen op de lage kades of de terrassen aan weerszijde van het stadswater. Over de Nieuwe Mark liggen verschillende nieuwe bruggen. Voor de vormgeving wordt gekeken naar de Baileybruggen die het leger inzet.

Volledig scherm
Zo zag de schets voor de Nieuwe Mark tot nu toe uit. Het voorlopig ontwerp is nog mooier. © BN DeStem
Quote

Een toffe, gastvrije plek waar je andere mensen wil ontmoeten

Paul de Beer, Wethouder Stedelijke Ontwikkeling Breda

Ook is er veel werk gemaakt van de ‘nieuwe’ Markendaalseweg, ruwweg van de Tolbrugstraat tot aan de kruising met de Karnemelkstraat. Daar staat ‘de toegankelijkheid tot het water hoog in het vaandel’, melden de makers van het voorlopig ontwerp. Maar ook de grote hoeveelheden gras, bomen, struiken, waterplanten en ander groen vallen op. Bij de kruising met de Karnemelkstraat verrijst een compleet nieuwe brug.

Nu wordt het tijd om te werken aan een definitief ontwerp. Daarna wordt de aanleg van de Nieuwe Mark in twee fases uitgevoerd. De eerste fase(2020-2023) loopt vanaf de Fellenoordstraat tot en met de Tolbrug bij de Haven. De tweede fase (2024-2026) betreft het tracé van het nieuwe stadswater in het Seelig Park en de aanleg van de Fellenoordbrug.

Wethouder Paul de Beer (D66, Stedelijke Ontwikkeling) laat in een persbericht weten dat hij enthousiast is. ,,We zetten een flinke stap vooruit naar de daadwerkelijke realisatie van een bevaarbare stadsrivier’’, zegt hij. ,,De Nieuwe Mark is samen met het Seelig Park het centrale thema in de ontwikkeling van de Gasthuisvelden. In plaats van een gebied waar je alleen mocht komen als je er ontboden werd, veranderen we het tot een toffe, gastvrije plek waar je andere mensen wil ontmoeten.”

Volledig scherm
Beeld van het voorlopig ontwerp van de Nieuwe Mark. © Gemeente Breda
  1. Een handgranaat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’
    PREMIUM
    Mijn bevrijding

    Een handgra­naat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’

    BREDA/TETERINGEN - ,,Kijk”, zegt Jeanne Bastiaanssen-Van Bragt (82) uit Breda. Ze opent een klein hartvormig medaillon. Er verschijnen twee portretjes in zwart-wit. ,,Dit zijn mijn broertjes”, zegt ze. ,,Ad van 9 en Henk van 4.” Ouder zijn ze nooit geworden. Op 2 september 1944 kwam in Teteringen aan hun nog jonge leven abrupt een eind.

In samenwerking met indebuurt Breda