Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Zeehond duikt op in Dordrecht: ‘Het is een heel apart gezicht’

‘Zie ik dat nou goed?’, dacht Frank Swaghoven toen hij donderdagmiddag in rivier de Dordtsche Kil keek. De parkmanager van ParkTrust is er honderd procent zeker van dat hij een zeehond zag zwemmen.

Wanneer je naar zijn foto's kijkt, moet je flink turen. Het kopje dat boven het water uitsteekt zou ook van, bijvoorbeeld, een bever kunnen zijn. Maar Swaghoven twijfelt niet. ,,Met mijn eigen ogen zag ik het heel goed. Het is absoluut een zeehond.”

Het dier werd gespot ter hoogte van bedrijventerrein Dordt West. ,,Het was een heel apart gezicht”, aldus Swaghoven. Boswachter Thomas van der Es, die de foto's ook heeft gezien, spreekt de parkmanager niet tegen. ,,De contouren van de kop, de grote ronde ogen, lijken overeen te komen met die van een zeehond.” Hij houdt wel een ‘minislag om de arm’.

Tekst gaat verder onder de  foto.

Volledig scherm
De zeehond werd gespot ter hoogte van bedrijventerrein Dordt West. © Frank Swaghoven

Drie keer eerder

De afgelopen vijftien jaar kwam er volgens hem drie keer eerder een melding binnen dat er een zeehond rond het eiland van Dordt werd gezien. ,,Ik heb het geluk dat ik er in 2012 zelf eentje heb gezien in de Biesbosch.’’

Volgens Van der Es is er drie weken geleden een zeehond gespot ter hoogte van de Haringvlietbrug. ,,De Haringvlietsluizen worden regelmatig geopend, dus het is niet ondenkbaar dat dit diezelfde zeehond is. Of hij is via de Nieuwe Waterweg en de Maas gekomen, maar dan hebben ze in Rotterdam wel zitten slapen.”