Volledig scherm
De Amerikaanse variant van de vegetarische Whopper. © AP

Vegetarische Slager levert plantaardige Whoppers aan 2400 filialen Burger King

De Vegetarische Slager levert vanaf dinsdag plantaardige burgers aan 2400 Burger King-filialen in 25 Europese landen. Daarna volgen andere landen in Europa, waaronder Nederland, Azië en het Midden-Oosten. De plantaardige burger - de Rebel Whopper - is genoemd naar het paradepaardje van de Amerikaanse fastfoodketen.

Oprichter Jaap Korteweg verkocht de Vegetarische Slager elf maanden geleden aan Unilever vanwege de slagkracht van het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern. Om de grootste slager ter wereld te worden, had hij het geld en het marketingapparaat van een grootmacht nodig. Nu liggen zijn vleesvervangers, zoals plantaardige kip, hotdogs, worstjes en zelfs tonijn, in 10 landen in de supermarkten en in 16 landen in restaurants.

De Rebel Whopper bestaat uit soja, tarwe, olie en kruiden. De Nederlandse variant is niet beschikbaar op de Amerikaanse markt. Daar blijft Burger King vegaburgers verkopen van het uit Californië afkomstige Impossible Foods. Die burger, de Impossible Whopper, is niet goedgekeurd voor verkoop in de Europese Unie omdat deze genetisch gemodificeerde ingrediënten bevat, zo meldt persbureau AP. 

De plantaardige burger heeft veel nieuwe Amerikaanse klanten naar Burger King getrokken sinds het dit voorjaar op de markt kwam. Het in Miami gevestigde Restaurant Brands International, dat Burger King bezit, zei dat de Amerikaanse omzet van de keten in het derde kwartaal met 6 procent is gestegen, vergeleken met een groei van 1 procent het jaar ervoor.

  1. Hoe Marcel honderden Nederlanders een heerlijk avondje bezorgt
    PREMIUM

    Hoe Marcel honderden Nederlan­ders een heerlijk avondje bezorgt

    Nee, hij gooit ze niet door de schoorsteen, maar bezorgt zijn 250 tot 300 Sinterklaaspakjes netjes aan de deur. Als de mensen thuis zijn tenminste. Pakketbezorger Marcel Helling (47) is één van de vijfduizend pieten van PostNL die vanavond het heerlijk avondje voor miljoenen Nederlanders mogelijk maakt. Zijn stoomboot is de Mercedes Sprinter, die deze dagen tjokvol heerlijks zit. De bestemming: tuindersdorp De Lier, het Westland.