Kosovo-veteraan Christian Zorge hielp twintig jaar geleden honderden oorlogsslachtoffers te identificeren en herbegraven. Nu is hij uitvaartondernemer in Woensdrecht. Met oud-collega's keert hij terug naar Kosovo om kansarme mensen te helpen.
Volledig scherm
PREMIUM
Kosovo-veteraan Christian Zorge hielp twintig jaar geleden honderden oorlogsslachtoffers te identificeren en herbegraven. Nu is hij uitvaartondernemer in Woensdrecht. Met oud-collega's keert hij terug naar Kosovo om kansarme mensen te helpen. © Pix4Profs/Peter van Trijen

Twintig jaar na massagraven weer helpen in Kosovo: ‘Die dankbaarheid, daar word ik stil van’

INTERVIEWWOENSDRECHT - Als jong militair hielp hij in Kosovo honderden oorlogsslachtoffers te identificeren en herbegraven. Twintig jaar na die gruwelen keert Christian Zorge (41), nu uitvaartondernemer in Woensdrecht, met veertien veteranen terug. Om de lokale bevolking te helpen, al is het voor sommigen tevens traumaverwerking. Een verhaal over wreedheid, maar ook dankbaarheid en hoop.

Document over het ruimen van een massagraf met 79 oorlogsslachtoffers in Kosovo in 1999.
Volledig scherm
Document over het ruimen van een massagraf met 79 oorlogsslachtoffers in Kosovo in 1999. © Peter de Brie

Als macaber aandenken aan een geruimd massagraf ontvouwt Christian Zorge een A4'tje, gedateerd op 11 augustus 1999. Het rapport uit het Kosovaarse dorp Krushë e Mahde vermeldt 79 doden. Enkele repeterende namen... er zitten hele families tussen. Van vijftig mensen, geboren tussen 1925 en 1984, kon de identiteit worden vastgesteld, de overige 29 bleven anoniem.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom