Volledig scherm
BREDA, Pix4Profs-Ron Magielse Soufiane Elazizi lijdt aan zeldzame ziekte sca-type2 waarbij communicatie tussen zenuwen en spieren verslechterd. er komen inzamelingsacties voor onderzoek naar deze ziekte. © Pix4Profs-Ron Magielse

Soufiane (20) haalt ruim 22.500 euro op met actie #doessouf voor onderzoek naar zenuwaandoening

BREDA - Bredanaar Soufiane Elazizi (20) heeft ruim 22.500 euro opgehaald met zijn doneeractie #doessouf. Het totaalbedrag gaat naar onderzoek naar zijn ziekte SCA Type 2, een aandoening aan het centrale zenuwstelsel. Een grote actiedag donderdag vormde de afsluiting van de inzameling.

Soufiane wilde graag geld ophalen voor onderzoek naar de ziekte die hij draagt en waaraan zijn vader, zus en twee ooms zijn overleden. Hij sprak die wens uit in het tv-programma ‘Je zal het maar hebben’. Om de immer vrolijke Souf bij te staan sloegen zijn werkgever Albert Heijn Valkeniersplein en voormalige school De Rotonde de handen ineen.

Soufmobile

Maandag 20 mei begon de actie #doessouf met onder meer posters in de supermarkt en een video die online viral ging. De finale van de actie vond donderdag plaats. Soufiane werd onthaald in een ware ‘Soufmobile’ en ontvangen door leerlingen van De Rotonde en personeel van de Albert Heijn. Ook zijn familie was aanwezig.

Souf reikte de cheque met een bedrag van 22.729 euro uit aan neuroloog Bart van de Warrenburg van het Radboud UMC, in het bijzijn van burgemeester Paul Depla.

SCA Type 2

Op 18-jarige leeftijd kreeg Soufiane Elazizi te horen dat hij lijdt aan de zeldzame ziekte SCA Type 2. Dat is een ziekte die ervoor zorgt dat de communicatie tussen zijn zenuwen en spieren wordt verslechterd. Het gevolg is dat zijn spieren moeilijk beheersbaar worden. Op de lange termijn zal dit betekenen dat hij geen controle meer heeft over bepaalde spiergroepen. Mensen met de ziekte worden over het algemeen niet oud.

In samenwerking met indebuurt Breda