Volledig scherm
Vanuit Hoogerheide is er recent 'slimme' fietspadverlichting aangelegd die alleen gaat branden als er iemand langs fietst en daarna weer uitdooft. Is om schooljeugd sociale veiligheid te beiden. Van Hoogerheide naar Bergen op Zoom, aan de Antwerpsestraatweg tussen Korteven en Mattemburgh, staan ze al. © Tonny Presser © 2017

Slimme fietspadverlichting Hoogerheide werkt ‘te goed’

HOOGERHEIDE - Het blijft tobben met de slimme lantaarnpalen die zijn geplaatst langs een groot aantal fietspaden in de gemeente Woensdrecht. 

Bedoeling van de lampen is dat ze aanspringen wanneer er een fietser aankomt en weer uitspringen als de fietser uit beeld is. Maar helaas werken de sensoren in de lampen nog niet naar behoren. D66 fractieleider Thierry de Heer wist in de opinieraadsvergadering ruimte van afgelopen dinsdagavond te melden dat het fietspad langs de Antwerpsestraat in Hoogerheide doet denken aan een discotheek. "De lampen floepen constant uit en aan.”

Te gevoelig

Quote

Ze reageren niet alleen op fietsers maar ook op de auto's die op de naastgele­gen weg rijden

Jeffrey van Agtmaal

Wethouder Jeffrey van Agtmaal vertelde op de hoogte te zijn van het probleem. "De nieuwe sensoren in de lantaarnpalen zijn te gevoelig. Ze reageren niet alleen op fietsers maar ook op de auto's die op de naastgelegen weg rijden.” Hij vertelde dat er bij de sensoren binnenkort kapjes geplaatst gaan worden waardoor de sensoren niet meer zullen reageren op de voorbij rijdende auto's. 

Pilot

Van Agtmaal benadrukt dat het nog steeds om een pilotproject gaat van de firma Sustainder. "We zijn de eerste gemeente in Nederland waar dit soort slimme lantaarnpalen geplaatst zijn en dat betekent dat er nog wel wat kinderziektes boven komen drijven. Omdat het om een pilot gaat hebben we de lantaarnpalen voor een mooi prijsje aan kunnen schaffen.” 

Hij zegt dat de lantaarnpalen niet alleen maar licht geven maar in de toekomst ook uitgerust kunnen worden met wifi, verkeerstellers en camera's. Langs een aantal fietspaden in de gemeente branden de lantaarnpalen nog constant omdat ze nog niet afgesteld zijn op de voorbij rijdende fietsers. "Nog even geduld en dan beschikken over een prachtig netwerk van slimme lantaarnpalen waarbij we in de toekomst nog allerlei handige opties kunnen toevoegen.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom