Volledig scherm
Recreatieve schaatsers rijden hun rondjes. In de schoolvakanties is het wel te druk, vindt een van hen. © Pix4Profs/Edwin Wiekens

Schaatsbaan Breda: prima baan, maar wel vieze wc’s

Recreatieve schaatsers hebben minder kritiek op de Bredase ijsbaan dan de clubs. Wel vinden ze dat de sanitaire voorzieningen beter kunnen.

Afgeragde loopmatten, onveilige shorttrackkussens en een chronisch gebrek aan kleedkamers. De kritiek van dertien schaatsclubs op IJsbaan Breda was niet mild de afgelopen weken. Eigenaar Optisport vindt ook dat zaken beter kunnen, maar ontkent dat ze de sportaccommodatie laten versloffen. De recreatieve bezoekers oordelen eveneens milder over de staat van de ijsbaan, al hebben ook zij wel wat kritiekpunten.

De sfeer op ijsbaan Breda is tijdens kantooruren ronduit relaxed te noemen. Op de grote baan rijdt een handvol schaatsers strakke lijnen en ook in de kantine is het niet druk. Bij de binnenbaan kijkt Alvin Jansen naar de schaatskunsten van zijn dochter. Zij volgt een snuffelcursus kunstschaatsen. 

Quote

We komen uit Oosterhout en Tilburg en Dordrecht liggen te ver weg. We kunnen deze lessen eigenlijk al net niet halen vanuit school

Alvin Jansen

Jansen vindt dat de baan er prima bijligt, al kunnen sommige voorzieningen volgens hem wel beter. ,,Het sanitair is wel een beetje verouderd hier." 

Tegelijkertijd beseft Jansen dat hij en zijn dochter weinig keus hebben wanneer het om binnenschaatsen gaat. ,,We komen uit Oosterhout en Tilburg en Dordrecht liggen te ver weg. We kunnen deze lessen eigenlijk al net niet halen vanuit school.”

Geen luxe baan 

Op een bankje bij de ingang toont Hans Bosch zich eveneens content met de ijsbaan. ,,Ik kijk als recreant naar de ijsbaan, niet als wedstrijdrijder." Het enige waar hij zich zo nu en dan aan ergert is te veel drukte tijdens schoolvakanties. ,,Ik train om op natuurijs te schaatsen en dan heb je geen luxe baan nodig."

Toegangsprijzen

In de kantine drinkt Ilona Benneker samen met haar zoon wat lekkers. Ook zij heeft geen opmerkingen over de kwaliteit van de shorttrackkussens, de matten of de baan. ,,Ik ga te langzaam om last te hebben van verouderde kussens." 

Net als Jansen vindt Benneker de wc's wel wat viezig, zeker gezien de toegangsprijzen.

In samenwerking met indebuurt Breda