Volledig scherm
Het voormalige V&D-pand aan het Roselaarplein moet plaats maken voor nieuwbouw met wonen en winkelen. © Peter Hilz/HH

Roosendaal in top 10 van kernen met de hoogste winkelleegstand, ‘maar dat is Roosendaal tijdelijk’

ROOSENDAAL - Roosendaal is de Top 10 binnen geslopen van kernen met de hoogste winkelleegstand in het centrumgebied. Het gaat om kernen met meer dan 10.000 inwoners en met meer dan 200 winkelpanden.

Dat staat in het deze week verschenen rapport Sprekende Cijfers Winkelmarkten 2019 van bedrijfsmakelaars Van der Sande VanOpstal uit Breda en vastgoeddeskundige Dynamis uit Utrecht.

Quote

Dit rapport is een momentopna­me, maar voor ons geen graadmeter of reden om ons binnenstad-be­leid aan te passen

Cees Lok, Wethouder Binnenstad Roosendaal

Wethouder Cees Lok (VVD) valt niet van zijn stoel bij het lezen van het rapport. ,,Dit rapport is een momentopname, maar voor ons geen graadmeter of reden om ons binnenstadbeleid aan te passen", aldus Lok. ,,Winkels en winkelstraten worden omgebouwd tot woningen en woongebieden. Op deze manier wordt de binnenstad levendiger. Tijdens dit transformatieproces staan panden tijdelijk leeg.” 

Hij verklaart de relatief hoge leegstand door te wijzen op de omvorming van winkels tot woningen. Daardoor staan ze tijdelijk leeg. Zo wordt het winkelcomplex aan de Dokter Brabersstraat - Roselaarplein (de oude V&D) op termijn gesloopt om plaats te maken voor woningen en nieuwe winkels. Dat verklaart waarom de winkelstrip langs de Dokter Brabersstraat nu zo goed als leeg staat. 

Compacter

,,Als dat gebied is herontwikkeld van winkelen naar gecombineerd winkelen en wonen, dan neemt het metrage leegstand winkeloppervlak drastisch af en zakken we weer op het lijstje", zegt wethouder Lok.  ,,De binnenstad wordt compacter, er worden andere functies toegevoegd aan gebouwen en winkelcentra en -straten worden opgewaardeerd. Daardoor draait de Roselaar weer goed, net als het winkelstraatje Tussen de Markten.”