Zo'n vijfhonderd bijenkasten heeft Mario Coremans (24). Niet voor de honing, maar om de werkbijen in tuinderskassen te laten doen waar ze goed in zijn: bestuiven.
Volledig scherm
PREMIUM
Zo'n vijfhonderd bijenkasten heeft Mario Coremans (24). Niet voor de honing, maar om de werkbijen in tuinderskassen te laten doen waar ze goed in zijn: bestuiven. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer


Mario (24) uit Etten-Leur heeft 20 miljoen werknemertjes

Hoe houden we het snel veranderende platteland leefbaar? We schuiven aan bij boeren, burgers en andere betrokkenen bij het Brabantse buitengebied. Vandaag imker Mario Coremans in Etten-Leur, werkgever van zo’n 20 miljoen bijen die vooral in aardbeienkassen bezig zijn.

Hij kan het werk nauwelijks aan, imker Mario Coremans. Vliegt van hot naar her met zijn bijenkasten. Zo'n vijfhonderd werkvolken in evenzoveel kasten heeft de 24-jarige Etten-Leurenaar nu. En werken kunnen ze, die bijen. Vooral voor glastuinbouwers bestuiven ze de boel. Aardbeien, frambozen, bramen; zacht fruit. In het voorjaar staan de kasten van Coremans in boomgaarden met appels, peren en kersen.