Volledig scherm
Jeppe de Lange met drie van zijn vijf kinderen. Rechts: Mees. © PZC

Lagere straf voor dronken Roosendaler die Jeppe en Mees aanreed: ‘onverantwoord en onbezonnen’

DEN BOSCH - Het gerechtshof in Den Bosch heeft vrijdag in hoger beroep twee jaar cel opgelegd aan Michel J. die op 13 oktober 2017 het ongeluk veroorzaakte waarbij in Middelburg Jeppe de Lange en zijn zoon Mees zwaargewond raakten. Eerder werd hij veroordeeld tot drie jaar cel.

Het hof noemde het rijgedrag ‘volstrekt onverantwoord en onbezonnen’, maar vond niet dat er sprake was van het juridisch zware oordeel roekeloosheid. Het legde ook een rijverbod op van vier jaar.

Het hof oordeelde daardoor lichter dan de rechtbank in Middelburg eerder. De opgelegde straf is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. Die wilde J. drie jaar de gevangenis in, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Maar de aanklager vond ook dat er sprake was van roekeloosheid.

Michel J. had die middag gedronken. Toen hij een langzaam rijdende auto wilde inhalen op de Langevieleweg, zag hij dat er nog een auto vlak voor reed. Toen hij ook daar voorbij wilde, zat de rijbaanscheiding in de weg. In plaats van te remmen, gaf hij gas bij en bleef links rijden. Toen hij naar rechts wilde, stak daar net De Lange over met zijn kind.

Jeppe en Mees raakten bij het ongeluk zeer zwaargewond. Beiden hebben nog altijd zwaar last van het toegebrachte hersenletsel. Ze zijn zichzelf niet meer, vergeetachtig en kunnen slecht tegen prikkels. 

Dat is nog naast allerlei andere klachten. Jeppe kan mogelijk nooit meer werken, vertelde hun advocate tegen het hof.

Michel J. was in hoger beroep gegaan, omdat hij vond dat er geen sprake was van roekeloosheid. Daar ging het hof dus in mee. ,,Roekeloosheid grenst aan opzet.’’ 

Wel stelt het hof dat J. levensgevaarlijke risico’s nam.

Volledig scherm
Het ongeluk vond plaats op de Langevieleweg in Middelburg. © PZC
  1. Stikstofpaniek in Brabant. En de Belgen dan? Die hebben het ook niet makkelijk.
    PREMIUM

    Stikstofpa­niek in Brabant. En de Belgen dan? Die hebben het ook niet makkelijk.

    BREDA - West-Brabantse veehouders maken zich, net als het merendeel van hun Nederlandse collega’s, zorgen over de strenge stikstofregels die worden ingevoerd. Een aantal van hen kijkt met een schuin oog over de landsgrenzen: ‘Daar vliegen de stallen uit de grond. Wanneer zijn de Belgen aan de beurt?’ Alsof het in Vlaanderen voor de veeboeren zo’n feest is. ,,Jullie worden tenminste nog uitgekocht, wij worden gewoon weggepest.’’