Lage Landen in Markiezenhof Bergen op Zoom: over de bodem van ons bestaan

videoBERGEN OP ZOOM - Verwacht geen staatsieportretten van vorsten, regenten of krijgsheren in uniform. Tentoonstelling Lage Landen, vanaf zondag 17 februari te bezoeken in het Markiezenhof in Bergen op Zoom, is het verhaal van de gewone mens in het Hollandse landschap. Het gaat, in de meest letterlijke zin, over de bodem van ons bestaan. Over zand en klei, veen en turf, drassige weilanden en het winnen van nieuwe grond op het wassende water.

Hollandse meesters van weleer leefden zich uit in het schilderen van die landschappen. De jong gestorven kunstenaar Gerard Bilders trok in de negentiende eeuw per koets door Zwitserland, maar kreeg last van artistieke heimwee. 

  1. Een handgranaat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’
    PREMIUM
    Mijn bevrijding

    Een handgra­naat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’

    BREDA/TETERINGEN - ,,Kijk”, zegt Jeanne Bastiaanssen-Van Bragt (82) uit Breda. Ze opent een klein hartvormig medaillon. Er verschijnen twee portretjes in zwart-wit. ,,Dit zijn mijn broertjes”, zegt ze. ,,Ad van 9 en Henk van 4.” Ouder zijn ze nooit geworden. Op 2 september 1944 kwam in Teteringen aan hun nog jonge leven abrupt een eind.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom