Volledig scherm
© Pix4Profs/Tonny Presser

Koud, in dat gele hesje...

BERGEN OP ZOOM - Een eenzaam protest, zo in zijn gele hesje. Bergenaar Erwin Wilkens (55) is deze zaterdag zijn eigen protestbeweging. Waar hij zo allemaal tegen is? Hebt u even?

Actie

Terwijl de meeste mensen op de Grote Markt hem links laten staan bij zijn rollatortje, trekt Wilkens zich daar niks van aan. ,,Ik kan wel boos achter mijn toetsenbordje op sociale media blijven schreeuwen, maar ik wil deze protestzaterdag daadwerkelijk iets doen. Actie. Om te laten zien dat er nog mensen zijn die zich om hun medemens bekommeren.”

Want het gaat niet goed in Nederland, spuit de elektromonteur in de ziektewet na twee hersteloperaties zijn ongenoegen. ,,We zijn onder opperoplichter Rutte een corrupt land geworden van graaiers, van loze beloftes, van mensen besodemieteren. Het is genoeg.”

Quote

,,Het blijft een beetje solo zo. En niet iedereen heeft zomaar een geel hesje bij zich...

Erwin Wilkens, Geel Hesjesprotest

Solo

De toon is gezet, horen ook de Bergenaren die Wilkens voor het stadhuis zien staan. Hij hoopt dat er mensen gaan meedoen, maar vooralsnog is dat op deze regenachtige vrije dag te veel gevraagd. Een enkeling wil wel weten wat Erwin bezielt. En dan krijgt het landsbestuur de wind van voren.

,,Ik kom op voor de zwijgende meerderheid. Daar gaat het niet goed mee. Alles wordt te duur. De verzekeringen, de eigen bijdrage in de zorg, de huren, onze energie. We geven het geld weg aan het buitenland en aan economische vluchtelingen, terwijl er maar zat mensen zijn die het híer slecht hebben, die een te lage uitkering krijgen om hun stijgende kosten te dekken. Dáár moet wat voor gebeuren.” 

(tekst loopt door onder foto)

Volledig scherm
20181208 -Bergen op Zoom - Foto: Pix4Profs/Tonny Presser - nav enorme protesten in Frankrrijk, zijn er ook vandaag mensen in Nederland die geel hesje aan doen. Om 12 uur is grote actie in Den Haag, maar Erwin Wilkens heeft het aan zijn rug en gaat in zijn eentje voor stadhuis Bergenm op Zoom staan en hoopt dat mensen aansluiten. © Pix4Profs/Tonny Presser

Ouzo

Een enkeling steekt zijn duim op, een ander loopt stoïcijns voorbij. De volgende Gele Hesjesdag moet Wilkens ook maar eens een groot bord meenemen om zich duidelijk te maken, bedenkt hij nu. 

,,Het blijft een beetje solo zo. Mensen moeten toch een drempeltje over om mee te doen. En niet iedereen heeft zomaar een geel hesje bij zich. Enfin: ik ben hier toch. En ik verkondig het geluid van het Nederlandse volk. Dan maar even koud. Zometeen maar een bakkie doen bij Delphi. En een ouzootje...”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom