Ronald Oerlemans is Oelie d'un Hofnar af. Hij vindt zijn 'ontslag' door stichting Kielegat niet terecht.
Volledig scherm
Ronald Oerlemans is Oelie d'un Hofnar af. Hij vindt zijn 'ontslag' door stichting Kielegat niet terecht. © Freek de Swart

Kielegat zet Oelie d'un Hofnar aan de kant: ‘De stomerij wilde mijn narrenpak niet meer stomen’

BREDA - Onlangs liet stichting Kielegat weten dat er na vier trouwe jaren dienst afscheid werd genomen van Oelie d'un Hofnar. De man achter het carnavalsmasker, Ronald Oerlemans, kijkt echter heel anders terug op zijn vertrek. Volgens hem is hij als oud vuil aan de kant gezet door stichting Kielegat.

Het liefst was Ronald Oerlemans 11 jaar hofnar geweest in 't Kielegat. Toch moet hij nu na 4 jaar zijn narrenpak gedwongen aan de wilgen hangen. Oerlemans kreeg deze boodschap tijdens een evaluatiegesprek met de commissie Protocol. 

Aanleiding voor het ontslag is volgens hem zijn dwingende eis voor een nieuw narrenpak. De carnavalsclown vond dat hij zonder een vers kostuum zijn taak in 't Kielegat niet goed kon uitvoeren. ,,Het oude pak lag helemaal uit elkaar en zelfs de stomerij wilde het niet stomen.”

Quote

Het oude narrenpak lag helemaal uit elkaar en zelfs de stomerij wilde het niet stomen.

Ronald Oerlemans

Hoewel er uiteindelijk een nieuw narrenpak kwam zou de voorzitter de eis ook als een bedreiging hebben gezien. Verder kreeg Oerlemans naar eigen zeggen de schuld van een conflict dat hij had met iemand van de raad. Deze persoon zou de vrouw van Oerlemans onjuist hebben ingelicht over een aankomende onderscheiding voor de nar. ,,Dat heb ik die persoon ook gezegd en dat hebben we als mannen onder elkaar uitgesproken."

Groter probleem

Volgens Kielegat-voorzitter Lucien Verhoef zijn het kostuum en de woordenwisseling vooral symptomen van een groter probleem. ,,De rol van nar is er een waarbij je als individu optreedt, maar achter de schermen moet het wel een geheel zijn. Oelie is nooit een onderdeel van de groep geweest."

Volgens Verhoef zijn er vanaf het eerste jaar twijfels geweest over het functioneren van de nar. Achteraf had hij dan liever gezien dat er sneller was ingegrepen. ,,Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, dat is wat we hiervan hebben geleerd." 

Oerlemans is nu van plan aan de slag gaan als bekkenslager bij de Blaoskaoken.

In samenwerking met indebuurt Breda