Volledig scherm
20181204 - Breda - Tineke Schrauwen (73) versiert regelmatig haar balkon met dochter Christel Wouters (38) naar aanleiding van feestelijkheden: Koningsdag, Jazz-festival, Pasen of zoals nu.... Sinterklaas.FOTO: Pix4Profs/ Ramon Mangold © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Het meest iconische balkon van Breda hangt aan de Prinsenkade

BREDA - Het versierde balkon aan de Nieuwe Prinsenkade is bijna net zo iconisch voor Breda als de Grote Kerk zelf. In november is het de plek van sinterklaas, rond de lente zie je er de paashaas en met Koningsdag Willem Alexander zelf. 

Hoogste tijd om eens kennis te maken met de maker achter al dit moois.

Tineke Schrauwen is niet iemand die graag op de voorgrond treedt. Liever spreekt ze via haar creaties die buiten naar het Spanjaardsgat staren. Sinds Schrauwen in 2003 aan de Nieuwe Prinsenkade woont is haar balkon altijd wel versierd met een thema. "Kerst, sinterklaas en pasen, maar ook met Breda Jazz en koningsdag. Van niets iets maken, dat vind ik het mooiste", verklaart ze. 

Parijs

Op de tablet swipet Schrauwen door de transformaties die haar balkon de afgelopen jaren maakte. Af en toe stoppend bij een memorabele editie. "Kijk, dat masker lijkt sprekend op Willem Alexander, die heb ik besteld uit Parijs." 

Naast snuffelen op markten en internet maakt Schrauwen ook veel gebruik van haar eigen verzamelingen. Zo spaart de vrouw onder andere wandelstokken.

Volledig scherm
Het versierde balkon van Tineke Schrauwen © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Bij het bouwen van haar stellages let Schrauwen vooral op details. Zo draagt Sinterklaas diamanten ringen en bezit hij een klein drankflesje tegen de kou. 

Ook denkt de kunstenares goed na over de maatschappelijke impact van haar werk. Zo heeft ze dit jaar een zwarte sinterklaas staan samen met een witte Piet om zo de hele samenleving tegemoet te komen. “We willen het zo versieren dat iedereen tevreden is." 

Gillen

Vervelende reacties heeft Schrauwen dan ook nooit gehad. Wel schrikken 's nachts sommige stappers van de gedaantes op haar balkon. "Ze denken dan dat het een echte man is en gillen het uit, maar daarna maken ze meestal wel een foto." 

Door de jaren heen kreeg Schrauwen veel dankbrieven van stadsgenoten voor haar creatieve werk. Ook carnavalsprins Daan kwam ooit eens langs met zijn gevolg om een serenade te geven. 

Burgemeester

Wel heeft Schrauwen nog een bijzondere bezoeker hoog op de bucketlist staan. "De burgemeester van Breda, dat zou echt hartstikke leuk zijn." 

Na Sinterklaas is Schrauwen van plan om de kerstman weer op het balkon te zetten. Het liefst zou ze een etalage maken met een echte arrenslee en een levensgroot opgezet hert. Of dit ooit werkelijkheid wordt is de vraag aangezien ze beide niet in haar bezit heeft, maar mensen mogen doneren. "Wandelstokken zijn sowieso altijd welkom."

  1. Woning Ed Nijpels leeggeroofd tijdens vakantie: ‘Zo veel emotionele waarde bij verdwenen spullen’

    Woning Ed Nijpels leegge­roofd: ‘Ook cadeaus die ik heb gekregen bij mijn afscheid als burgemees­ter van Breda'

    Oud-politicus Ed Nijpels (69) is afgelopen weekend tijdens zijn vakantie in Italië opgeschrikt door tientallen appjes en belletjes. In zijn huis aan een gracht in Amsterdam bleek ingebroken. En goed ook. Tientallen spullen zijn weg, waaronder veel afscheidscadeaus en herinneringen uit zijn tijd als burgemeester van Breda en commissaris van de koningin in Friesland. ,,Ik hoop dat ze het troep vinden en het ergens weer opduikt.”

In samenwerking met indebuurt Breda