Hartverscheurende beelden van stervend hert, boswachter Erik de Jonge boos: 'De chauffeur liet haar zo achter’

VideoBERGEN OP ZOOM - Een vrachtwagenchauffeur heeft woensdagmiddag in Bergen op Zoom een reegeit aangereden en haar vervolgens aan haar lot overgelaten. Boswachter Erik de Jonge zag het van dichtbij gebeuren en probeerde het zwaargewonde dier nog te redden. Tevergeefs. ,,We hebben de reegeit uit haar lijden moeten verlossen. Heel erg sneu.”

De Jonge rijdt woensdag in het donker in het buitengebied van Bergen op Zoom. Ter hoogte van de Mastendreef ziet hij opeens een hert vanuit de bosjes de weg op springen. Ze probeert over te steken, maar verschijnt recht voor de vrachtwagen die vlak voor de boswachter rijdt.

,,De chauffeur trapte nog vol op de rem, maar kon een aanrijding niet meer voorkomen”, zegt De Jonge. ,,Hij reed er frontaal tegenaan. Het was een behoorlijke klap.”

Schedel kapot

Het dier komt meters verderop in de berm terecht. De Jonge aarzelt niet en parkeert zijn auto om de reegeit te verzorgen. Het dier is bij bewustzijn, maar kermt van de pijn. Het bloed loopt uit haar oren en bek.

Tot grote frustratie van de boswachter geeft de chauffeur gas bij en bekommert zich verder niet om het dier. ,,Dat is niet alleen hartstikke fout, maar ook strafbaar.” De geschrokken boswachter doet wat hij kan om de reegeit te redden, maar ziet al snel dat het geen zin meer heeft.

,,Haar schedel was helemaal kapot. Er viel niets meer te doen. We hebben het dier ter plekke uit haar lijden verlost door haar door het hoofd te schieten. Heel sneu, maar het kon niet anders.”

Laatste seconden

Eenmaal thuis deelt de boswachter op Twitter een video waarop de laatste seconden van het aangereden dier te zien zijn. ,,Om een realistisch beeld van zulke aanrijdingen te geven, maar vooral om weggebruikers te laten zien wat ze achterlaten als ze doorrijden na zo’n ongeluk.”

Een aanrijding met een dier kan iedere automobilist overkomen, benadrukt De Jonge. ,,Zeker in deze tijd van het jaar, nu het al ‘s middags donker wordt. Het gaat er mij om wat je ná een aanrijding doet. Dus bij dezen mensen: stap alsjeblieft uit en kijk of je nog iets voor het dier kunt betekenen. Doe je dat niet, dan ben je strafbaar bezig.”

De chauffeur van de vrachtwagen heeft zich tot op heden niet gemeld. Volgens De Jonge kan het niet anders dan dat het voertuig aan de voorzijde beschadigd is. ,,Een auto kan na een aanrijding met zo’n dier total loss raken, dus deze chauffeur moet het sowieso gemerkt hebben.”

Volledig scherm
Het aangereden dier © Twitter

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom