Giro-winnaar Richard Carapaz.
Volledig scherm
Giro-winnaar Richard Carapaz. © photo: Cor Vos

Giro-winnaar Carapaz niet naar Vuelta na val in Etten-Leur: ‘Dit verbaast me echt. Hij zei steeds dat het wel meeviel’

UpdateGiro-winnaar Richard Carapaz moet noodgedwongen een streep zetten door de Ronde van Spanje. Zijn ploeg Movistar maakte donderdag bekend dat de wielrenner afgelopen zondag bij het wielercriterium in Etten-Leur ten val was gekomen en daarbij een kneuzing aan zijn rechterschouder en enkele andere kneuzingen heeft opgelopen.

De 26-jarige Ecuadoraan was samen met de Spaanse kopman Alejandro Valverde en de Colombiaan Nairo Quintana geselecteerd voor de Vuelta. 

Quote

Hij wilde graag naar het vliegveld worden gebracht

Peter Tunnisen, Organisatie profronde Etten-Leur

‘Behoorlijk opgewekt’

De organisatie van de profwielerronde in Etten-Leur, waar Carapaz ten val kwam, betreurt de situatie. ,,Nadat hij onderuit is gegaan, wilde hij graag naar het vliegveld worden gebracht", zegt Peter Tunnisen namens de organisatie. ,,We maakten ons een beetje zorgen, maar Carapaz gaf meerdere keren aan dat het wel meeviel met de pijn. Hij was juist behoorlijk opgewekt.” 

Uur in de auto

André Schrauwen beaamt dat. Hij bracht de wielrenner van Etten-Leur naar Schiphol. ,,Dit verbaast me echt. Ik heb ruim een uur met hem in de auto gezeten en toen leek er weinig aan de hand.”

Carapaz viel in de voorlaatste ronde op het stuk van het Torenpad naar de Anna van Berchemlaan. Na zijn val is hij met een ziekenwagen naar de brandweerkazerne gebracht welke werd gebruikt als uitvalsbasis voor de renners. ,,Daar heeft hij gedoucht, waarna we mijn auto in zijn gestapt", zegt Schrauwen. ,,Hij zei toen nog dat hij de dag erna gewoon op de fiets zou stappen en zou gaan trainen voor de Vuelta. Nogmaals, dit nieuws verbaast me echt.”

Quote

Hij zei nog dat hij de dag erna gewoon op de fiets zou stappen

André Schrauwen, Vrijwilliger profronde Etten-Leur

Schrauwen zag wel wat schaafwonden op zijn handen en borst. ,,Wij maakten ons meer zorgen dan dat hij zelf deed. Bij Schiphol nam hij zelfs nog de tijd om een foto met me te maken en me een t-shirt te geven. Hij bleef zeggen dat het wel meeviel.”

Roze trui

Carapaz was in mei de eerste wielrenner uit Ecuador die de Ronde van Italië op zijn naam wist te schrijven. De klimmer van Movistar soleerde in de veertiende etappe naar zijn tweede ritzege en greep de roze leiderstrui. Die stond hij daarna niet meer af.