Bij de Asterdplas in Breda werden tijdens Hemelvaartsdag mensen teruggestuurd.
Volledig scherm
Bij de Asterdplas in Breda werden tijdens Hemelvaartsdag mensen teruggestuurd. © Peter Ullenbroeck

Galderse Meren en Asterdplas afgesloten vanwege te grote drukte

BREDA - De toegangswegen naar de Galderse Meren zijn donderdag rond de middag afgesloten. Het werd te druk om bezoekers een veilige afstand te laten houden. Rond 14.30 uur werd ook de Asterdplas in Breda afgesloten vanwege de drukte.

Veertien beveiligers van Scorpions zijn ter plaatse. Bij de plas waren aan het begin van de middag zo'n 500 à 600 mensen. De mensen die moeten terugkeren, reageren over het algemeen begripvol en gelaten. Op de strandjes wordt de anderhalvemeterregel aardig in acht genomen.

Het gebied is de laatste tijd vaker dichtgegaan om de coronamaatregelen. Het lag daarom al voor de hand dat de gemeente Breda op deze vrije Hemelvaartsdag met mooi weer zou ingrijpen.  Dat gebeurde bijvoorbeeld op 9 mei toen het ook zomers warm was en mensen massaal naar de Galderse Meren trokken.

Galderse Meren-nummer

De gemeente heeft voor het centrum en de Galderse Meren een whatsappnummer ingesteld. Wie daar vraagt naar de drukte, krijgt een automatisch antwoord. Op het nummer van de Galderse Meren wordt donderdagmiddag gemeld dat het erg druk is. ‘Een alternatief is de Asterdplas’, stond er aanvankelijk bij. Later op de middag werd de waarschuwing toegevoegd dat het ook daar erg druk is.  

(Tekst gaat verder onder de foto)

Drukte bij de Galderse Meren tijdens Hemelvaartsdag.
Volledig scherm
Drukte bij de Galderse Meren tijdens Hemelvaartsdag. © Peter Ullenbroeck


Ook elders in West-Brabant is het druk. De wegen naar de stranden Zeeland stromen vol. Na een ongeluk bij Rilland zorgde dat donderdagochtend voor grote drukte op de A58 bij Bergen op Zoom. De Veiligheidsregio Zeeland riep mensen al op om niet meer richting de Zeeuwse stranden te trekken in verband met de drukte. ,,We zijn bang voor lange rijen bij de afhaalpunten van strandtenten.”

De Brabantse Veiligheidsregio's zijn vooralsnog niet van plan ook andere locaties af te sluiten. ,,Maar we houden wel een vinger aan de pols, bijvoorbeeld in de Biesbosch", zegt een woordvoerder. Wie wil mag van het lekkere weer genieten, is de boodschap. Maar wel het moet wel verantwoord blijven. 

De melding via de druktemeter van de gemeente Breda. Die is via WhatsApp te bereiken op 0611709015.
Volledig scherm
De melding via de druktemeter van de gemeente Breda. Die is via WhatsApp te bereiken op 0611709015. © BN DeStem
Drukte bij de Galderse Meren.
Volledig scherm
Drukte bij de Galderse Meren. © Peter Ullenbroeck
Weg afgezet richting de Galderse Meren tijdens Hemelvaartsdag.
Volledig scherm
Weg afgezet richting de Galderse Meren tijdens Hemelvaartsdag. © Peter Ullenbroeck
Eerder deze maand was het ook al druk bij de Galderse Meren.
Volledig scherm
Eerder deze maand was het ook al druk bij de Galderse Meren. © videostill

In samenwerking met indebuurt Breda