Even niet uit eten: bij hoeveel zaken in jouw gemeente kun je bestellen?

KaartPasta, Aziatisch of toch een vette hap? Sinds afgelopen zondag een nieuwe reeks corona-maatregelen werd afgekondigd kunnen we niet meer uit eten, maar eten laten bezorgen mag nog wel. In Brabant kan dat vooral in de grote steden, maar ook in kleinere gemeentes als Boxtel, Cuijk en Oosterhout.

In Tilburg (35 procent) en Eindhoven (32 procent) doen relatief de meeste restaurants, fastfoodzaken en lunchrooms aan bezorgen, terwijl Rucphen (2,9 procent) en Baarle-Nassau (4,8 procent) de laagste percentages tellen. Dat blijkt uit cijfers van Foodservice databureau Datlinq.

Traditionele horeca

In Nederland zijn bijna 8600 bezorgrestaurants, die zitten met name in de randstad en in de grotere provinciesteden. Volgens Datlinq ziet ook de ‘traditionele horeca’, voorheen nog niet actief in deze markt, een kans om hun zaak deels draaiende te houden door middel van bezorging. 

Sinds de maatregelen leveren namelijk niet enkel pizzeria’s, shoarmatenten en sushizaken aan huis, maar ook sterrenrestaurants zoals RIJKS in Amsterdam en Monarh (Tilburg).

Kaart

Voor alle Brabantse gemeentes (gemeente-indeling 2018) is berekend welk percentage van de eetgelegenheden aan huis bezorgt. De aantallen zijn geteld op 7 maart 2020. Dat is nog voor de maatregelen 15 maart.

Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock
  1. Syrische arts Feisal ziet mensen sterven aan corona, maar mag niet helpen: 'Ik kan niet aanzien hoe mensen lijden’
    PREMIUM

    Syrische arts Feisal ziet mensen sterven aan corona, maar mag niet helpen: 'Ik kan niet aanzien hoe mensen lijden’

    HEESCH - ,,Het is pijnlijk om dagelijks in het nieuws te zien hoeveel mensen sterven door corona, terwijl ik mijn stethoscoop niet mag gebruiken om hun pijn te verlichten.” Feisal Abou (59) werkte meer dan twintig jaar als arts in Syrië en wil dolgraag iets terugdoen voor het land dat hem in Heesch een veilige haven bood. Na weken van strijden ziet hij nu een lichtpuntje om als buitenlandse arts aan de slag te mogen in de coronacrisis.