Volledig scherm
PREMIUM
© Dirk Jan Gjeltema

Drugstest op bedrijf als Shell, Sabic of Scorpions is zo makkelijk niet

MOERDIJK - Een machinist weet dat zijn baas hem mag laten controleren op alcohol of drugs. Maar andere werkgevers kijken wel uit. Die overtreden al snel de wet. Zelfs bij een chemiegigant als Shell Moerdijk ligt zo’n test behoorlijk gevoelig.

Quote

Multinatio­nals als Shell en Esso laten dat al jaren doen, maar alleen op vrijwilli­ge basis of steek­proefs­ge­wijs

Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) wil het wettelijk mogelijk maken dat met name bedrijven in de chemische industrie hun mensen kunnen laten testen op alcohol, drugs of zware medicijnen die hun gedrag kunnen beïnvloeden en veiligheid in gevaar brengt.

Multinationals als Shell en Esso laten dat al jaren doen, maar alleen op vrijwillige basis of steekproefsgewijs. Werknemers kunnen zo’n test namelijk weigeren vanwege hun privacy, omdat ze niet willen dat bijzondere, medische, persoonsgegevens worden vastgelegd. Voor bepaalde risicovolle beroepen, zoals in de luchtvaart, de scheepvaart, op de tram of het spoor, is wettelijk toegestaan dat mensen verplicht getest kunnen worden.

  1. Enorme kaalslag dreigt in evenementenland: ‘De helft verliest zijn baan door corona’
    PREMIUM

    Enorme kaalslag dreigt in evenemen­ten­land: ‘De helft verliest zijn baan door corona’

    BREDA - Het faillissement van de Arjan van Dijk Groep uit Wernhout is nog maar het begin van een enorme kaalslag in de evenementensector. Liefst de helft van de werknemers in de branche zal zijn baan verliezen als gevolg van de coronacrisis. En meer dan de helft van de te verwachten omzet gaat in rook op. Dat becijfert EventPlatform, de vereniging van evenementenorganisaties in Nederland.