Chef uit Rolf Finders bepaalt iedere dag hoe de voorpagina eruit ziet.
Volledig scherm
Chef uit Rolf Finders bepaalt iedere dag hoe de voorpagina eruit ziet. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Dit is de man die bepaalt hoe jouw voorpagina er uitziet

verhalen van de vloerZie het voor je. Geletruidrager Chris Froome die rennend zonder fiets door een chaotische mensenmassa de Mont Ventoux bedwingt. Het wordt voorpaginanieuws. Ook in deze krant. Niet heel ver van die kale berg, in Nice, gaat het die avond compleet mis op de Promenade des Anglais. Een vrachtwagen rijdt tijdens een vuurwerkshow in op een menigte: 87 doden.

Quote

Dan weet je: dit wordt groot nieuws. Froome moet van de voorpagina. Nu meteen

Rolf Finders heeft die dag avonddienst. Hij is chef uit en deelt het nieuws in de krant in. De rennende Chris Froome heeft inmiddels een prominente plek op de voorpagina veroverd. Het is bijna 23.00 uur en de krant is zo goed als verzendklaar. Totdat plots een berichtje binnenkomt over een aanslag in Nice. Met doden. ,,Dan weet je: dit is groot nieuws”, zegt Finders. ,,Froome moet van de voorpagina. Nu meteen.”

De tijd tikt

Quote

Later aanleveren kan simpelweg niet. Dan brengt hij drie kranten in de problemen

Eén probleem: de deadline. Die komt met de minuut dichterbij. Finders voelt de hete adem van de drukkerij in zijn nek. Weet dat de krant aanpassen op dit tijdstip voor problemen zorgt in Best. BN DeStem is de eerste krant die daar wordt gedrukt. Gevolgd door het Brabants Dagblad en Eindhovens Dagblad. 

Later aanleveren kan simpelweg niet. Dan brengt hij drie kranten in de problemen. Finders overlegt met toenmalig hoofdredacteur Hille van der Kaa. Conclusie: de krant versturen.

Hij baalt. Weet dat het niet anders kan. Maar wil toch het laatste nieuws brengen aan de lezers. Tot diep in de nacht gaat hij door met het volgen van de ontwikkelingen rondom de aanslag in Nice. 

Meer en meer informatie wordt vrijgegeven. Inmiddels zijn er beelden en loopt het dodental in rap tempo op. Hij maakt samen met de vormgever een actuele e-paper. En staat Nice alsnog op de voorpagina. Alleen niet in alle printedities zo prominent. 

De voorpagina van 15 juli 2016 moest op het allerlaatste moment worden aangepast. De deadline was bijna verstreken, maar voor de laatste edities kon het nieuws over de aanslag in Nice nog prominent mee.
Volledig scherm
De voorpagina van 15 juli 2016 moest op het allerlaatste moment worden aangepast. De deadline was bijna verstreken, maar voor de laatste edities kon het nieuws over de aanslag in Nice nog prominent mee. © BN DeStem

Ritme bepalen

Quote

Als chef uit bepaalt de 54-jarige Bredanaar het ritme van de krant

Als chef uit bepaalt de 54-jarige Bredanaar het ritme van de krant. Dat kunstje heeft hij al vroeg onder de knie. Tijdens zijn middelbare schooltijd draait hij als discjockey plaatjes op feestjes. Samen met zijn broer runt hij een drive-in discotheek met de ronkende naam The Magnificent Seven, naar een nummer van de Britse punkband The Clash. Van achter zijn draaitafel bepaalt hij het ritme van de avond. 

Na het vwo werkte Finders, geboren in Limburg, ook nog twee jaar in een platenzaak. Zeg maar De Waterput van Weert, Radio Stribos. ,,Heel veel kroegbazen kwamen bij ons naar muziek luisteren. Dan zocht je een stapel singeltjes bij elkaar en was het vaak: coupletje, refreintje, pats! Ik wist heel goed bij welk café welke muziek paste. Ook weer het ritme bepalen, heerlijk.”

Rolf Finders
Volledig scherm
Rolf Finders © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Net Lingo

Quote

Je moet geen pagina’s achter elkaar met misdaad brengen. Of ellendig nieuws

Rolf Finders

En nu draait hij aan de knoppen van de krant. Als in de ochtend de redactiechefs met de verslaggevers aan tafel kruipen, bepalen welke onderwerpen interessant zijn voor de krant, bekijkt Finders ’s middags het aanbod. ,,Het is net Lingo”, zegt hij. ,,Je hebt een heel grote ballenbak en je gaat op zoek naar de gouden ballen. Die verhalen krijgen een prominente plek in de krant. Zoals een schietpartij in onze regio. Dat haalt de voorpagina. Of de eerste pagina van het regiokatern.”

Een avond met alleen Britse punkmuziek is wel erg heftig. Bij de krant is het niet anders. ,,Je moet geen pagina’s achter elkaar met misdaad brengen. Of ellendig nieuws. Dan haken lezers af. Als chef uit is het mijn taak om te zorgen voor een optimale balans tussen, zoals wij dat noemen, hard en zacht nieuws. Naast een zwaar ongeluk, plaats je iets luchtig. Niet nog een steekincident.”

Rolf Finders
Volledig scherm
Rolf Finders © Marcel Otterspeer Pix4Profs
Quote

Wat voegt zo’n lugubere foto een dag later nog toe?

Rolf Finders

Niet alleen de onderwerpen. Ook over het beeldmateriaal heeft Finders het laatste woord. Zoals dit voorjaar tijdens het schietincident in een tram op het 24 Oktoberplein in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Er vallen die ochtend drie doden, vijf gewonden. Kort na de aanslag komen de foto’s op de redactie binnen. ,,Dan zie je twee tramstellen, met daartussen benen die onder een laken vandaan komen.”

Intensief

Gaan we die foto gebruiken, is de vraag. Het antwoord is snel duidelijk: nee. ,,Want wat voegt zo’n lugubere foto, waarvan de nabestaanden de gymschoenen misschien nog wel herkennen, een dag later nog toe?” 

De voorpagina van 19 maart 2019. Een zwarte dag, toen een man begon te schieten in een tram in Utrecht.
Volledig scherm
De voorpagina van 19 maart 2019. Een zwarte dag, toen een man begon te schieten in een tram in Utrecht. © BN DeStem

Het aanbod aan beeldmateriaal is groot. Keuze te over. Finders besluit een foto te publiceren die van grotere afstand is genomen, met minder details.

Dat blijkt achteraf het juiste besluit, want zelfs met die meer ingetogen foto hebben sommige lezers moeite, zo blijkt uit de reacties. Het werk op de redactie is intensief. Zeker in de avonduren, als de deadline nadert. ,,Je bent constant knopen aan het doorhakken. Over koppen die net de lading niet dekken. Of een ongelukkig gekozen foto op een pagina. Zoals laatst, met een lachende foto van gedeputeerde Christophe van der Maat bij een verkeersongeluk. Geplaatst omdat we geen neutrale kijkende Van der Maat in ons archief hadden. Achteraf heel ongelukkig.”

Quote

Als er heftige onderwer­pen in de krant staan, zoals een steekpar­tij of ongeluk, dan maakt dat indruk

Rolf Finders

Als Finders ruim na middernacht naar huis rijdt, heeft hij altijd even nodig om af te schalen. Bij te komen. De hectiek van de avond te laten bezinken. ,,Als er heftige onderwerpen in de krant staan, zoals een steekpartij of ongeluk, dan maakt dat indruk. Zeker als je de beelden hebt gezien. Dat doet wat met je. Met als gevolg dat ik minstens een uur thuis op de bank blijf zitten en pas laat mijn bed in kruip. Eerder kan ik toch niet slapen. Het verwerken kost gewoon even tijd.”