Desiree en Roel Knoop uit Fijnaart hebben windhonden waar ze wedstrijden mee doen.
Volledig scherm
Desiree en Roel Knoop uit Fijnaart hebben windhonden waar ze wedstrijden mee doen. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

De whippets van dit Fijnaartse echtpaar rennen 50 km/u op het EK coursing

FIJNAART - Honden, voor sommigen een no-go als huisgenoot, anderen krijgen er geen genoeg van. Desiree en Roel Knoop uit Fijnaart behoren tot die laatste categorie. 

Quote

Ik wist al vroeg dat ik later ook whippets zou hebben

Desiree Knoop

Kom hun huis binnen en je wordt vrolijk begroet door whippets. Niet een, twee of drie, maar acht volwassen exemplaren van de ranke renners vullen de huiskamer. Bovendien staat er nu in een hoek van de kamer een werpkist, met daarin een nestje van zeven kleine whippetjes. De moeder houdt de pups, tien dagen oud, de hele tijd goed in de gaten.

Whippet pakt je in met het karakter

Niet alleen het huis, ook het leven van de Knoops staat voor een groot deel in het teken van de honden. "Mijn ouders hadden een Duitse herder en een whippet, dus ik ben ermee opgegroeid", kijkt Desiree terug. "Dus ik wist al vroeg dat ik later ook whippets zou hebben. Toen ik het bij mijn man Roel opperde, was het: 'in dit huis geen whippet'. Hij vond er niks aan, veel te iele beestjes. Maar hij ging toch overstag, want een whippet pakt je in met zijn karakter. Buiten zijn ze een en al energie, binnen zijn ze de rust zelve. En enorm aanhankelijk." 

Achter een haas aan rennen

Quote

Met de whippets doen we vooral waar ze voor bedoeld zijn: rennen

Desiree Knoop

De Knoops fokken nu zelf twaalf jaar whippets. In het begin hadden ze ook herders. "Die richtte ik af", zegt Desiree. “Met de whippets doen we vooral waar ze voor bedoeld zijn: rennen. In een renbaan voor de training, maar we doen vooral aan 'coursing'. Daarbij legt een machine een baan aan op een groot terrein, waar de whippets over dat parkoers achter een 'haas' aanrennen. Ze moeten daarbij even snel als wendbaar zijn. Je ziet ze enorm genieten van die races, en wij vinden het fantastisch om te zien." 

Europees Kampioenschap Coursing

Afgelopen weekend zijn ze met zes van hun honden vertrokken richting Estland, waar ze volgende week meedoen aan het Europees Kampioenschap Coursing. "Alleen de moeder van het nest blijft uiteraard bij de pups en ook de 'benjamin' van zeven maanden gaat niet mee", zegt Desiree. 

Quote

Een whippet op volle snelheid gaat 50 per uur

Desiree Knoop

Met zes honden in het busje en een caravan aan de trekhaak is het 2200 kilometer voor het doel bereikt is. "We nemen lekker de tijd, dat is ook veel relaxter voor de honden. Aan het EK doen zo'n 800 whippets en andere windhonden mee. Het duurt drie dagen. Iedere hond loopt maximaal twee wedstrijden per dag. En zo'n wedstrijd, over een parkoers van 800 meter, is in een seconde of 30 wel gedaan. Een whippet op volle snelheid gaat 50 per uur. Maar het is enorm inspannend en belastend voor deze honden. Dus we gaan er heel zorgvuldig mee om." 

De Knoops slaan de kampioenschappen nooit over. "Ze zijn ieder jaar ergens anders. Estland is wel het verste weg tot nu toe. Maar je kunt stellen dat de honden onze vakantie bepalen." En ook een groot deel van de dag. Desiree loopt minstens een uur met haar roedel en laat ze vaak zwemmen. "Daarnaast ga ik vaak met ze naar de osteopaat, die met name hun gewrichten controleert. Want het welzijn van de dieren staat bij ons voorop."