De horeca is al volop bezig met de voorbereiding op de heropening op 1 juni. Horeca Nederland, afdeling Breda wil een oefendag houden. In heel Breda, niet alleen in het centrum.
Volledig scherm
De horeca is al volop bezig met de voorbereiding op de heropening op 1 juni. Horeca Nederland, afdeling Breda wil een oefendag houden. In heel Breda, niet alleen in het centrum. © Pix4Profs-Ron Magielse

Bredase horeca wil maandag 25 mei proefdraaien

BREDA - Koninklijke Horeca Nederland Breda wil op maandag 25 mei dolgraag proefdraaien om te voorkomen dat de heropening van de horeca op 1 juni op een chaos uitloopt. 

,,Wij werken samen met politie en gemeente al weken aan een plan om die heropening zo soepel en ordentelijk mogelijk te laten verlopen", zegt vice-voorzitter Johan de Vos. ,, Het is een reëel scenario dat iedereen op 1 juni ineens massaal naar de horeca komt.”

,,Een dagje proefdraaien kan enorm helpen om weeffouten uit de protocollen te halen die gaan gelden. Het lijkt ons heel slim om van tevoren te weten wat er gebeurt in één stad voordat de horeca in alle steden tegelijk open gaan.” 

Pix4Profs-Ron Magielse
Wethouder Boaz Adank (binnenstad en economie) vindt het wel een goed plan om een dagje proef te draaien op Bredase terrassen.
Volledig scherm
Pix4Profs-Ron Magielse Wethouder Boaz Adank (binnenstad en economie) vindt het wel een goed plan om een dagje proef te draaien op Bredase terrassen. © Pix4Profs-Ron Magielse

Daar sluit wethouder Boaz Adank (binnenstad en economie) zich bij aan. ,,Je kunt dan bijvoorbeeld zien hoe de routing gaat, waar het druk is en waar minder. En ook hoe de controle door onze handhavers gaat, niemand heeft dit ooit eerder meegemaakt.”

,,Er liggen nu wel uitgetekende plannen, maar hoe het in de praktijk gaat, dat weten we niet, ook al omdat we nog wachten op de concrete voorwaarden van het kabinet rond de heropening. Oefenen lijkt daarom verstandig.”

Archieffoto van Johan de Vos in de Bredase binnenstad.
Volledig scherm
Archieffoto van Johan de Vos in de Bredase binnenstad. © Pix4Profs/Edwin Wiekens

Aan de oefendag zoals HKN Breda die voor ogen heeft, doen alle cafés en restaurants in de hele gemeente mee en die zullen dan uitsluitend toegankelijk zijn voor Bredanaars. Dat valt  onder meer te controleren door mensen van tevoren te laten reserveren, zegt De Vos. Punt is wel dat het kabinet het oefenplan nog moet goedkeuren. De Vos heeft daar best vertrouwen in, omdat premier Mark Rutte onlangs zelf adviseerde om te gaan oefenen. Een officieel verzoek heeft hij niet ingediend. ,,We hebben ervoor gekozen het kabinet via-via te benaderen.”

‘Ook steun van politie en samenwerking met Amphia’

HKN heeft voor het oefenproject naar eigen zeggen ook de steun van de politie voor het oefenproject gekregen, maar dat kon een woordvoerster gisteravond niet bevestigen. Daarnaast is ook samenwerking gezocht met het Amphia Ziekenhuis in Breda, zegt De Vos, om aan te tonen ‘dat het openen van de terrassen niet leidt tot een significante groei van het aantal besmettingen’.

Johan de Vos vermoedt dat er duizenden mensen op de oefendag zullen afkomen. ,,Daarom hebben we bewust voor een maandag gekozen, niet meteen een hele drukke dag.”

Terrassen op de Grote Markt in Breda toen het allemaal nog 'gewoon' was.
Volledig scherm
Terrassen op de Grote Markt in Breda toen het allemaal nog 'gewoon' was. © Johan Wouters

In samenwerking met indebuurt Breda