Volledig scherm
Het Calvijn College in Goes.

BNNVARA-presentator Tim Hofman gaat strijd aan met kledingbeleid Calvijn College

VIDEOGOES - Leerlingen van het Calvijn College in Goes en Krabbendijke moeten zelf kunnen bepalen wat ze dragen en wanneer. BNNVARA-presentator Tim Hofman wil dat in elk geval voor elkaar krijgen op verzoek van leerlingen van de reformatorische school.    

Een mannelijke leerling van het Calvijn College in Goes schakelde het online jongerenprogramma #BOOS, gepresenteerd door Hofman, in omdat hij het beu is om verplicht een lange broek te moeten dragen, met name op dagen dat het erg warm is.  

Volledig scherm
Bestuursvoorzitter Jan Bakker (links) in gesprek met presentator Tim Hofmanr © Still uit Youtube-video/BNNVARA

Hofman probeert in het item, dat vandaag online kwam op het Youtube-kanaal van Boos,  bij de directie van de school duidelijk te krijgen waarom jongens een lange broek moeten dragen als de mussen van het dak vallen, maar daar komt in zijn ogen geen duidelijk antwoord op. ,,We hebben deze regel al meer dan 25 jaar. De lijn die wij volgen is dat mannen en vrouwen verschillend geschapen zijn en zich verschillend kleden", zegt bestuursvoorzitter Jan Bakker van het Calvijn College in Goes in het item. Toch heeft de korte broek volgens hem ‘niks met christelijk te maken’. ,,Wij zeggen wel: volgens de bijbel worden meisjes anders gekleed dan jongens en in onze cultuur, onze traditie betekent dat dat meisjes een rok dragen en jongens een broek". 

Bakker geeft aan de ouders te vertegenwoordigen en geen reden te zien het beleid aan te passen. Hofman citeert in de video uit een brief van de school aan ouders, waarin staat dat het ‘handhaven van het kledingbeleid bij de handen wordt afgebroken, omdat ouders het beleid niet ondersteunen'. Hij legt Bakker vervolgens voor wat er gaat gebeuren als hij met ‘harde gegevens’ kan aantonen dat de ouders dat inderdaad niet doen. ,,Gaat u dan de regels veranderen?”  ,,Dat zou best kunnen", reageert Bakker. ,,Maar dan heb je een heel karwei.”

Die kans grijpt Hofman met beide handen aan.  Hij roept alle leerlingen op een brief uit te printen en te laten onderteken door ouders en die volgende week dinsdag mee te nemen naar school. Bakker is vandaag niet bereikbaar voor een reactie. 

Poll

Kledingvoorschriften op school zijn achterlijk

  • Eens (67%)
  • Oneens (33%)
21229 stemmen

Het is overigens niet de eerste keer dat leerlingen van de school in opstand komen tegen de kledingvoorschriften. Een eerdere petitie om te bewerkstelligen dat jongens een korte broek mogen dragen op school haalde twee jaar geleden echter niets uit. Die werd uiteindelijk 2500 keer ondertekend.