76.000 zonnepanelen bij Shell Moerdijk: ‘Dit is nog maar het begin’

VideoMOERDIJK - Maar liefst 345 kilometer aan aluminiumkabels ligt er in de grond onder het zonnepark dat Shell Moerdijk donderdag opende. Op 39 hectare braakliggend eigen terrein realiseerde Shell Moerdijk in ‘slechts’ anderhalf jaar dit zonnepark met 76.000 zonnepanelen, samen goed voor 27 MW piekvermogen. ,,Slechts ja”, zegt General Manager Richard Zwinkels. ,,Want een nieuw project kost ons normaal gesproken zo’n vijf jaar.”

Zwinkels is trots op het resultaat. ,,Met dit zonnepark kunnen we ter vergelijking negenduizend huishoudens van stroom voorzien.” Hij zegt expres ter vergelijking, want Shell Moerdijk gaat de opgewekte energie zelf gebruiken. Het zonnepark voorziet in drie tot vier procent van de energiebehoefte van de chemiereus in Moerdijk ,,Dus het is echt nog maar een begin”, vult Zwinkels aan.

Positieve stap

Anne-Marie Spierings van Gedeputeerde Staten vindt dit initiatief van Shell een positieve stap in de energietransitie. ,,Shell heeft nog veel meer te doen op dit gebied, maar dit is een mooie ontwikkeling.” Spierings verrichte de officiële opening van het zonnepark, gehouden in De Stad Klundert in Klundert. Voorafgaand hield Shell een Solar Safari voor de genodigden over het Shellterrein, waarbij het zonnepark als laatste gespot werd.

Volledig scherm
Zonnepark Shell Moerdijk, general manager Richard Zwinkels (links) en manager zonnepark Roberto Jimines. © vrij