20 procent van de politietijd gaat naar verwarde mensen
De Nederlandse politie maakt zich grote zorgen over de tijd die ze moet besteden (naar schatting 20 procent van het politiewerk) aan mensen met verward gedrag.
Delen per e-mail
In de meeste gevallen is politie-inzet niet nodig omdat het ‘in veel gevallen om kwetsbare mensen gaat die hulp nodig hebben’, laat de woordvoerder weten. ,,Als mensen niet weten waar ze terecht kunnen, bellen ze de politie. Ook als het alleen maar mis gaat vanwege bijvoorbeeld dronkenschap, dementie of zelfs liefdesverdriet. Bij de meeste meldingen die binnenkomen, is geen sprake van gevaarlijke situaties.”
Landelijk is er een groep van zo’n 18.700 psychiatrie-cliënten die de politie meer dan één keer per jaar terugziet. Bij deze groep spelen problemen als schulden, verslaving en huisvesting.
Samenwerking met zorgpartners en gemeente niet optimaal
Er is een aanjaagteam en een schakelteam opgericht om tot een sluitende aanpak te komen
De politie vermoedt dat de incidenten met mensen met verward gedrag ernstiger worden, maar kan dat niet met cijfers onderbouwen. ,,In de afgelopen jaren is veel gedaan om deze mensen beter op te vangen en te ondersteunen. Maar het is nog niet genoeg.”
,,Er is een aanjaagteam en een schakelteam opgericht om tot een sluitende aanpak te komen. Problemen voorkomen en vroeg signaleren zijn daarbij kernpunten. Dan kan de politie erbuiten blijven, maar we zien dat het bij ingewikkelde vraagstukken vaak mis gaat in de samenwerking met zorgpartners en gemeente.”
Landelijk meldnummer is er nog steeds niet
Er wordt op het ministerie van Volksgezondheid gewerkt aan een landelijk meldnummer en regionale meldpunten, maar die zijn er nog steeds niet. De politie wil dat er ‘meer zorg in de wijk beschikbaar komt’, maar constateert dat ook dat ‘lang nog niet overal het geval is’. Ze heeft de indruk dat mensen die hulp nodig hebben, niet lang genoeg ‘in zorg zijn’. ,,Partnerorganisaties helpen mensen tot het eind van de crisis (huisvesting, schulden op orde, acute psychische hulp) en laten dan te snel los.”
GGZ kan mensen ‘niet eindeloos bij zich houden’
GGZ Nederland ‘kan zich deze opvatting voorstellen’ en zegt dat instellingen voor geestelijke gezondheidszorg een ‘warme’ cliëntoverdracht nastreven. ,,Als een crisisdienst een cliënt overdraagt aan een andere afdeling of instelling, is er een zorgvuldige afweging gemaakt over het vervolg", zegt woordvoerster Mariska Siebring. ,,Dat betekent niet dat je mensen eindeloos bij je kunt houden. Je moet wél zeker weten dat de volgende partij zijn verantwoordelijkheid oppakt.”
Hoe je dat weet, of dat wordt gemonitord en wat er gebeurt als instellingen hun verantwoordelijkheid niet nemen, kon ze niet aangeven.
Positief is in ieder geval, vindt de politie dat mensen die in de war zijn, minder vaak in de cel belanden. Bijvoorbeeld doordat ze naar speciale beoordelingsruimten gebracht worden, zoals die in Bergen op Zoom en in Breda zijn ingericht.
In 2018 waren er 90.605 meldingen van overlastincidenten waarbij mensen met verward gedrag betrokken waren.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Grootste sauna van Brabant wil medio 2021 deuren openen in Chaam
CHAAM - Een hoogwaardig wellnessresort, het grootste van Brabant, inclusief hotel-restaurant. Dat alles omgeven door heringerichte en in ecologisch opzicht verbeterde Chaamse Bossen. Plus als entree van het bosgebied een zogenaamde Baroniepoort met een recreatieve (horeca), culturele én educatieve functie (informatiepunt en boswachterij). -
PREMIUM
Vliegend door de sterren van de waterglijbaan, virtual-reality primeur voor Bredaas zwembad
BREDA - Zwembad Sonsbeeck in Breda introduceert op 1 februari een primeur in de Nederlandse zwembaden. Als eerste in de Benelux biedt het bad de mogelijk om een VR-slide te maken: een afdaling van de glijbaan met een virtual-reality bril. BN DeStem mocht alvast proefglijden. -
Rijsbergen verliest, Zundert wint museum De Weeghreyse
RIJSBERGEN - Bijna veertien jaar lang was het voormalige gemeentehuis in Rijsbergen het thuis van Museum de Weeghreyse. Dat is nu voorbij. Het museum verhuist deze week naar Zundert. -
Teteringen wil plein met meer winkels, groen en horeca
TETERINGEN - Meer kleine winkels, meer speelvoorzieningen, meer groen en meer horeca. Dat zijn de wensen die bijna 1.100 mensen hebben ingediend om het Willem-Alexanderplein in Teteringen nieuw leven in te blazen. -
PREMIUM
Einde van een dorpswinkeltje, Fred en Els van Tilborg stoppen met hun Primera in Prinsenbeek
-
Stuur je actie in Serious Request The Lifeline loopt dwars door West-Brabant: hoe kom jij in actie?
WEST BRABANT – Dj Frank van der Lende van 3FM loopt binnenkort door onze regio. Dit doet hij in het kader van Serious Request: The Lifeline. Dit jaar vraagt het radiostation namens het Rode Kruis aandacht voor de slachtoffers van mensenhandel. -
meld je aan Hoe draag jij een steentje bij aan een duurzame wereld? Laat het ons weten
Eten redden dat anders verspild zou worden, een kledingruilavond houden met vrienden of een opruimactie opzetten in de wijk; groen doen is niet meer alleen voor hippies. Iedereen draagt op zijn eigen manier een steentje bij. -
Fietser geschept op fietsoversteek in Breda
BREDA - Op de fietsoversteek van de IABC bij het Van Koldenhovenpad in Breda is donderdagmiddag een fietser aangereden door een auto. De fietser raakte hierbij gewond.
In samenwerking met indebuurt Breda