Tanks rollen door de straten van Breda: unieke filmbeelden van bevrijding opgedoken

VIDEO | Bevrijding 75 jaarRollende tanks door de straten van Breda, verwonderd kijkende kinderen en beelden van dansende vrouwen met Poolse soldaten. In het stadsarchief van Breda zijn unieke amateurbeelden opgedoken van de bevrijding van de stad in 1944.

De amateurbeelden zijn gemaakt door  Bredanaar Jan Maas die met zijn 8 millimeter camera onder meer vanaf de Ceresstraat/Teteringsedijk filmde. De beelden kwamen boven water bij het digitaliseren van de collectie van het stadsarchief. Een omvangrijke klus waarvoor het bedrijf Filmkapitaal uit Bavel is ingehuurd.

Directeur Bas Bakker van Filmkapitaal was direct onder de indruk toen hij de beelden zag. ,,Ik dacht, daar moeten we meer mee doen. Zoveel bewegende beelden over de bevrijding van de Breda zijn er niet. Behalve het digitaliseren en archiveren hebben de beelden daarom ook, zo goed als het kon, opgepoetst en nu kan iedereen ze zien.’’

In samenwerking met een bedrijf in Amsterdam liet Bakker de stomme filmbeelden van geluid voorzien. Bovendien liet hij er muziek onder monteren. Het resultaat is een ruim een minuut durende film die teruggaat naar die gedenkwaardige dagen 75 jaar geleden.

Oproep

Heeft u zelf ook beelden van de oorlog en/of de bevrijding in West-Brabant en wilt u die aan een groot publiek laten zien? Mail dan: p.ullenbroeck@bndestem.nl

Bevrijding van Breda, uit filmbeelden van Jan Maas.
Volledig scherm
Bevrijding van Breda, uit filmbeelden van Jan Maas. © Jan Maas

In samenwerking met indebuurt Breda