Piet Bouma schreef een brief in dagboekvorm over de bevrijding in Eindhoven aan zijn moeder en zijn twee zussen in Hilversum.
Volledig scherm
Piet Bouma schreef een brief in dagboekvorm over de bevrijding in Eindhoven aan zijn moeder en zijn twee zussen in Hilversum. © Archief familie

Podcast | Operatie Market Garden door de ogen van een Eindhovenaar

Bevrijding 75 jaarEindhoven, Zondag 17 September 1944. Beste allemaal, Als de teekenen niet bedriegen, komt deze brief niet meer aan! Maar er zijn de laatste tijd zooveel bedriegelijke teekenen geweest, dat ik het toch maar eens zal probeeren.

Zo begint de brief die Piet Bouma (dan 36 jaar) begint aan zijn moeder en zijn twee zussen in Hilversum. Samen met zijn vrouw Tine en hun dochtertjes Emmy (6) en Irene (3) zijn ze na vier lange oorlogsjaren in gespannen afwachting van de geallieerden. Bouma, natuurkundig onderzoeker bij Philips, is bedlegerig door multiple sclerose, en aan zijn huis aan het Eindhovense Franklinplein gekluisterd. 

Tekst gaat verder onder podcast. 

Beleef de oorlog door de ogen van Piet Bouma. Beluister alle afleveringen hieronder of via Spotify of Apple Podcast.

Quote

Daar ik overtuigd ben, dat deze brief onder de gegeven omstandig­he­den zijn bestemming niet zal bereiken, bewaar ik hem voor jullie.

Piet Bouma

Dagboek

De brief die Bouma is begonnen op de dag dat Operatie Market Garden (zie kader onderaan) van start ging, kan door de felle gevechten in Eindhoven en omgeving niet worden verstuurd. Bouma besluit er een soort dagboek van te maken: ‘Daar ik overtuigd ben, dat deze brief onder de gegeven omstandigheden zijn bestemming niet zal bereiken, bewaar ik hem voor jullie, en zal er van tijd tot tijd nog wat bijschrijven...’

Tommies

De dagen na 17 september wordt er hevig gevochten in Eindhoven en omstreken. Bouma ziet de oorlog soms letterlijk aan zijn ogen voorbijtrekken. Zijn ziekte heeft weliswaar zijn lichaam aangetast, maar zijn geest is nog scherp en hij schrijft over de gebeurtenissen in Eindhoven, zoals de komst van de ‘Tommies’, de zoektocht naar eten en het gebrek aan elektriciteit.

Deze podcast kwam tot stand dankzij Petra van den Berge, kleindochter van Piet Bouma, die de brief en enkele foto’s heeft overgedragen aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.

Piet Bouma overleed in 1947. Hij woonde tot zijn dood in Eindhoven.

Franklinplein 1, Eindhoven anno 2019 (augustus)
Volledig scherm
Franklinplein 1, Eindhoven anno 2019 (augustus) © Willem Brouwer
Piet Bouma voor zijn woning aan Franklinplein 1 in Eindhoven.
Volledig scherm
Piet Bouma voor zijn woning aan Franklinplein 1 in Eindhoven. © Archief familie
De brief die Piet Bouma schreef aan zijn moeder en twee zussen in Hilversum. Zijn handschrift was door zijn ziekte MS niet meer goed, daarom typte hij zijn brief.
Volledig scherm
De brief die Piet Bouma schreef aan zijn moeder en twee zussen in Hilversum. Zijn handschrift was door zijn ziekte MS niet meer goed, daarom typte hij zijn brief. © Archief familie
Piet Bouma met dochtertje Emmy.
Volledig scherm
Piet Bouma met dochtertje Emmy. © Archief familie
Piet Bouma met zijn schoonmoeder en zijn dochtertjes Emmy (l) en Irene (r).
Volledig scherm
Piet Bouma met zijn schoonmoeder en zijn dochtertjes Emmy (l) en Irene (r). © Archief familie
  1. De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Het wordt steeds zwaarder, er wordt steeds meer van ons verwacht’
    PREMIUM

    De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Het wordt steeds zwaarder, er wordt steeds meer van ons verwacht’

    DEN BOSCH/TILBURG - Veel meer stops en nóg meer pakketjes. Nu bijna iedereen thuis is, wordt er meer online gewinkeld dan ooit. Pakketbezorgers draaien overuren en de Belangenvereniging Pakket Distributie bereidt een rechtszaak voor tegen PostNL. Want die kan via advertenties de bezorgers wel bedanken, maar dat maakt ze nog geen goede opdrachtgever, klinkt het. Of zoals de Bossche bezorger Bas Masselink zegt; ,,Als wij steeds harder moeten werken, horen we toch meer te verdienen. Of ben ik nou gek?”