Volledig scherm
PREMIUM
Breda Pix4Profs/René Schotanus. Piet Dielemans bij het monument bij het Amphia ziekenhuis. © Pix4Profs/René Schotanus

Piet Dielemans: ‘Nu ik ouder word, denk ik vaker aan mijn in de oorlog omgekomen broers en zussen’

tweede wereldoorlogBREDA - Omdat het 75 jaar geleden is dat bij het drama van de Molengrachtsestraat zijn drie broers, twee zussen en een tante zijn omgekomen (zie kader), wil Piet Dielemans (69) nog één keer zijn verhaal vertellen. Ook al kost hem dat enige moeite.

Het oorlogsdrama van de Molengrachtsestraat, 22 januari 1945

Na de bevrijding van Breda op 29 oktober 1944 blijft het gevaar op de loer liggen in de eindfase van de Tweede Wereldoorlog. Zo storten er zeker twintig Duitse V1’s en V2’s neer, die op weg zijn naar de haven van Antwerpen.

Op 5 januari 1945 valt een V1 naast de boerderij van de familie Dielemans aan de Lovensdijksestraat, waar nu sporthal BRESS (Nieuwe Inslag) staat.

Er vallen geen slachtoffers, maar de boerderij is zwaar beschadigd, onbewoonbaar. Het gezin met vijf kleine kinderen en hun inwonende tante To vindt iets verderop onderdak bij de familie De Jongh aan de Molengrachtsestraat, waar nu het Amphia ziekenhuis staat. Ook dit gezin telt vijf kinderen.

Kort daarna, op 22 januari 1945, stort een V2 neer, bovenop de boerderij van De Jongh. Alle tien kinderen en de tante komen om het leven. De ouders overleven de tragedie. Het echtpaar De Jongh krijgt geen kinderen meer. De familie Dielemans krijgt in 1950 nog een zoon, Piet.

In samenwerking met indebuurt Breda