Stijlkamer Burgerweeshuys Breda te zien tijdens Open Monumentendagen
Volledig scherm
Stijlkamer Burgerweeshuys Breda te zien tijdens Open Monumentendagen © Stedelijk Museum Breda

Open Monumentendagen Breda: Vier bijzondere tips

Binnenkijken bij monumenten die de rest van het jaar niet, of alleen tegen betaling toegankelijk zijn. Dat kan dit weekend in het centrum van Breda, maar ook in Ulvenhout en Bavel. Tijdens de Open Monumentendagen zetten 42 locaties de deuren wagenwijd open voor publiek. 

Niet één maar twee thema’s staan centraal op zaterdag 14 en zondag 15 september in Breda: Vrijheid vieren én De kunst van Bredaas vermaak en vertier. ,,Het kiezen van twee thema’s is wat onhandig”, vertelt projectmanager Lidwien Hupkens. ,,We gebruiken het overkoepelende thema Arts & Entertainment van de Europese erfgoeddagen, de Heritage days. Maar Breda herdenkt en viert, samen met de rest van Zuid-Nederland, dit najaar ook 75 jaar vrijheid.” 

Tijdens de Open Monumentendagen blikt de organisatie vooruit op de formele viering die in oktober plaatsvindt. Met tentoonstellingen, rondleidingen én muziek van festival Breda Barst worden de twee thema’s uitgelicht. 

Vier alternatieve tips voor wie eens iets anders wil bezoeken dan de bekende plekken als de Grote kerk, kasteel Bouvigne en de voormalige Koepel:

1. Burgerweeshuys Kloosterplein – Dit voormalige klooster en weeshuis is zelden te bezichtigen vanwege de kwetsbaarheid van de 18de-eeuwse stijlkamers in het huis. ,,Het pand is negen jaar geleden voor het laatst opengesteld voor publiek”, vertelt Cathelijne Huijs, woordvoeder van Stedelijk Museum Breda. Volgens haar moeten bezoekers vooral letten op het goudleren behang in de regentenkamer. De grote wandschilderingen van de Bredase kunstenaar J.H. Fredriks zijn ook in kleine groepjes te bekijken. Fredriks groeide zelf als wees op in Breda.

Quote

Het pand is negen jaar geleden voor het laatst openge­steld voor publiek

Cathelijne Huijs, woordvoerder Stedelijk Museum Breda

2. Historische Brouwersroute – Bierbrouwers en monumenten verbinden zich vaak aan elkaar in Breda. Geschiedenis- én bierliefhebbers starten deze route bij De Beyerd in de Boschstraat. Hier werd 400 jaar geleden het eerste Drie Hoefijzers Bier gebrouwen. Maar ook de nieuwe generatie bierbrouwers vestigt zich in historische panden in de stad. Bijvoorbeeld brouwerij St. Joris helemaal boven in de Boterhal op de Grote Markt. De jongens van Frontaal brouwen sinds dit voorjaar in het monumentale pand van de oude snoepfabriek De Faam. 

3. Kindertip: De Seeligkazerne Fellenoordstraat – Op het grasveld van het defensieterrein met de kenmerkende witte huisjes zijn sportieve spellen te doen met een militair tintje. Leerlingen van de defensie-opleiding Veiligheid en Vakmanschap, de Scouting en Breda Actief begeleiden jong en oud tijdens de activiteiten. Bezoekers kunnen een hindernisbaan met camouflagenetten bestormen, leren schermen van een heuse schermleraar of helpen met het drummen van de Bredase Mars.

Poolse kunstenaar Otecki  maakt een grote muurschildering op de zijgevel van van De Teruggave, het oude Belastingkantoor aan de Gasthuisvelden.
Volledig scherm
Poolse kunstenaar Otecki maakt een grote muurschildering op de zijgevel van van De Teruggave, het oude Belastingkantoor aan de Gasthuisvelden. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

4. De Teruggave Gasthuisvelden  – Op het voormalige belastingkantoor wordt deze week een imposante muurschildering gemaakt. Poolse kunstenaar Otecki maakt metershoog kunstwerk voor de Blind Walls Gallery. De schildering staat in het teken van de bevrijding van Breda. Otecki liet zich inspireren door een foto van het Bredase stadsarchief. Hierop zijn twee meisjes te zien die met krijtjes tekenen op een Poolse tank. Op zaterdag 14 september om 10.00 u wordt het werk onthuld in aanwezigheid van de kunstenaar en de twee, inmiddels hoogbejaarde, meisjes op de foto.

  1. Glas en metaal uit kunstgras gestofzuigd: Bredase voetbalclubs kunnen weer veilig het veld op

    Glas en metaal uit kunstgras gestof­zuigd: Bredase voetbal­clubs kunnen weer veilig het veld op

    BREDA - De voetbalclubs VV Bavel en JEKA kunnen weer gebruik maken van hun kunstgrasvelden. Nadat de gemeente Breda afgelopen dinsdag een laatste test heeft gedaan, kan er weer worden gevoetbald. Halverwege mei werden de splinternieuwe velden afgekeurd. Dat was omdat er klein deeltjes glas en metaal waren gevonden. Dat bleek nadat spelers van JEKA zeker een week gebruik hadden gemaakt van het veld. In Bavel was overigens nog niet gevoetbald.

In samenwerking met indebuurt Breda