Volledig scherm
PREMIUM
Mevrouw Croese-van Loenhout met de tekening die haar neef maakte van de stoutmoedige klim van haar vader. Piet van Loenhout zette op 28 oktober 1944 (een dag na de bevrijding van Bergen op Zoom) de vlag bovenop de toren van de toenmalige Spiritusfabriek in Bergen op Zoom. © Pix4Profs / Menno Bausch

Nellie (94) blikt terug op de bevrijding: ‘Mijn vader zei: als de oorlog voorbij is, zet ik de vlag op de Spiritus’

Mijn bevrijdingBERGEN OP ZOOM - Meer dan zeventig jaar is Nellie Croese-van Loenhout al weg uit Bergen op Zoom. Maar begin over de Kaai, de Kop van ‘t ‘Oofd, water, zwemmen, bootjes en haar ogen gaan glinsteren. 94 jaar is ze nu en sinds haar trouwen woont ze in Amersfoort waar haar vier kinderen werden geboren. ,,Ik had verschrikkelijk heimwee naar Bergen in het begin. Ik ging vaak terug naar mijn familie.”

Volledig scherm
Nellie van Loenhout in haar jonge jaren. © onbekend

Een gezellige familie, zegt ze gezeten op de rollator, dichtbij de verslaggeefster want ze hoort niet meer zo goed. ,,Mijn broer Piet speelde trombone en daar liepen we dan met zijn allen in onze onderbroekskes achteraan. We woonden aan de Kaai, of nou ja, Noordzijde Haven, op een groot bovenhuis, onderin was een pakhuis van Bouwmaterialen De Schelde.”

,,Het was een harmonieus gezin, totdat mijn vader hertrouwde na het overlijden van mijn moeder. Op mijn twaalfde kreeg ik een stiefmoeder die het niet zo goed met mij voor had. Ik was de jongste van tien kinderen. De oudsten ging vroeg het huis uit, trouwen of het klooster in.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom