Volledig scherm
Impressie van het oorlogsmonumentje in Zegge © Jan Vergouwen

‘Monument Zegge op tijd klaar voor herdenking’

ZEGGE - ,,We denken dat we het gaan halen’’, zegt Jan Vergouwen over de wens om Zegge een eigen herdenkingsplek te bezorgen. Het initiatief van de heemkundekring krijgt al dusdanig vorm dat Vergouwen verwacht dat het bijbehorende monument er eind oktober staat. Dan gedenkt het dorp de bevrijding.

,,We moeten nog wel wat geld inzamelen’’, constateert hij nuchter. Zorgen over de financiering zijn er echter niet. ,,We werken met een begroting van 8600 euro en daarvan is al zo’n vijfduizend bijeen gebracht.’’ Borgstelling moet zorgen dat er op de hoek van de Nieuwstraat daadwerkelijk een monument komt. Die constructie waarborgt dat het project kan doorgaan, al is nog niet al het geld binnen.

Ook de gemeente Rucphen is in dat kader benaderd. Die liet al eerder weten positief te staan ten opzichte van het plan, maar er niet apart geld voor uit te trekken. Wel is er bereidheid om het stukje grond bij de toegang tot het dorp af te staan en ondersteuning te bieden bij de plaatsing van een meter hoge monumentje, dat een vierkant vormt van 1.20 bij 1.20 meter.

Breder

De vier zijden geven aan dat de gedenkplek niet alleen bedoeld is als herinnering aan de oorlog maar tevens refereet aan de band met de Mariabedevaart. Daarnaast kan het op Koningsdag dienen om bijeen te komen, denken de initiatiefnemers. Vandaar dat het plan de bredere titel Geef Zegge kreeg en ook voorziet in vlaggenmasten.

Volgens Vergouwen gaat het nu om het afronden van de afspraken. En al heeft hij de toegezegde steun op zak, er is nog wel een formele vergunning nodig. Bovendien hebben de plannenmakers de gemeente gevraagd (een deel van) de borgstelling over te nemen, zodat die verantwoordelijkheid niet alleen bij particulieren komt te liggen. Desnoods springen de initiatiefnemers zelf bij, laat hij doorschemeren. ,,Maar borgstelling geeft ons extra tijd om het geld bijeen te brengen.’’

Meer info: www.heemkundezegge.nl