Na de bevrijding werd er een optocht gehouden die door de Hoevense straten trok. foto’s De Honderd Hoeven
Volledig scherm
Na de bevrijding werd er een optocht gehouden die door de Hoevense straten trok. foto’s De Honderd Hoeven

Halderberge gaat wel degelijk 75 jaar vrijheid vieren

Bevrijding 75 jaarOUDENBOSCH - Het was in Halderberge tot dusverre nog stil rondom mogelijke activiteiten bij 75 jaar vrijheid. Daar is sinds donderdag verandering in gekomen. Met enige trots presenteerde burgemeester Jobke Vonk-Vedder namens de organiserende Oranjecomités, heemkundekringen en actieve inwoners het programma waar de werkgroep 75 jaar vrijheid Halderberge aan gesleuteld heeft.

,,Een groeimodel, want er komen nog steeds activiteiten bij‘’, constateerde de burgemeester, die namens het college een subsidie van 5000 euro toezegde. ,,Gastels Fanfare en Fidei et Arti bijvoobeeld hebben al toegezegd aan te sluiten.‘’ Het programma strekt zich uit van 5 oktober als in de bossen van Bovendonk Hoeven een bevrijdingsloop wordt gehouden tot en met 5 mei als alle Halderbergenaren in de vijf dorpskernen aan kunnen schuiven voor een bevrijdingsontbijt met aansluitend fietstocht langs markante plaatsen die te maken hebben met oorlog en bevrijding. 

Daar tussenin zijn er berijdingsconcerten van het Westbrabants Gemengd Koor op 6 oktober, van de Oudenbossche harmonie en zangkoor Vox Populi uit Stampersgat op 27 oktober. Die uitvoering heet ‘Battle of the Dikes’. Rond die tijd brengt ook een delegatie van de Amerikaanse Timberwolves een bezoek aan de basiliek. Volgens de burgemeester maakt één oorlogsveteraan de reis mee. Er zijn lezingen in onder meer de bilbiotheek, een foto-expositie en de drie heemkundekringen houden vanaf 25 oktober tot 5 mei een tentoonstelling over de periode 1940-1945. Het activiteitenprogramma is te vinden op www.halderberge.nl/75-jaar-vrijheid.