Volledig scherm
Poolse Shermantanks onder leiding van Generaal Maczek rijden Breda binnen tijdens de bevrijding in 1944 . Links cafe Parkzicht in het Wilhelminapark. © onbekend

Debat Gouden Cirkel: waarom gingen Poolse bevrijders Breda niet terug naar Polen?

Bevrijding 75 jaarBREDA - In oktober is het 75 jaar geleden dat Breda werd bevrijd door de Eerste Poolse Pantserdivisie van generaal Maczek. Stadssociëteit De Gouden Cirkel houdt op maandag 26 augustus een bijeenkomst over de vraag hoe de Poolse strijders in Breda en andere delen van Nederland zijn terecht gekomen, maar ook waarom ze na de oorlog niet konden terugkeren naar hun vaderland.

Na de bevrijding van Breda in het najaar van 1944 blijft de divisie vijf maanden in de stad en directe omgeving om het front langs Maas en Amer te bewaken. In die periode ontstaat er een hechte band tussen de Polen en de stad Breda, die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Breder perspectief

Frans Ruczynski, zoon van een bevrijder en voorzitter van de stichting die het Generaal Maczek Museum beheert geeft een lezing over de situatie waarin de Polen terecht waren gekomen. Hij plaatst hun ervaringen en omstandigheden ook in een breder perspectief.

Daarna worden drie kinderen van soldaten van Maczek’s divisie geïnterviewd over hun ervaringen. Ook is er de mogelijkheid om Ruczynski vragen te stellen.

De bijeenkomst begint om 20.00 uur in De Avenue, Waterstraat 5. De entree is gratis.

In samenwerking met indebuurt Breda