Griekenland 2015: aankomst van vluchtelingen in bootjes op de stranden van het eiland Lesbos.
Volledig scherm
Griekenland 2015: aankomst van vluchtelingen in bootjes op de stranden van het eiland Lesbos. © Piet den Blanken/Hollandse Hoogte

De vlucht van 1940 vergeleken met nu tijdens Vredesweek in Breda

Bevrijding 75 jaarBREDA - De Vredesweek in Breda, die zaterdag in het Valkenberg begint met een manifestatie, staat in het teken van de ‘vlucht’. Het thema grijpt terug naar mei 1940 toen 50.000 inwoners hun huizen moesten verlaten omdat Breda bekneld dreigde te raken tussen de vuurlines. Het thema heeft volgens ex-pastor Jan Hopman parallelen met de ‘vlucht’ van vandaag de dag. 

,,Het is belangrijk hier bij stil te staan”, zegt Hopman die verbonden is aan het Mondiaal Centrum in de Roland Holststraat dat zich ontfermt over vluchtelingen. Hij is mede-organisator van de Vredesweek, een landelijk initiatief dat 45 jaar geleden ontstond onder de vleugels van het toenmalige Pax Christi, het huidige Pax. Voor Breda is het een bijzondere editie: de stad viert 75 jaar Bevrijding. 

Afrika en Syrië

Met de ‘vlucht’ van nu wijst Hopman op de duizenden vluchtelingen uit Afrika en de massale vlucht van Syrische vluchtelingen. Marjolein Wijninckx van Pax zal op zaterdag 28 september spreken over de toekomst van Syrië. Hopman: ,,De regering kan niet zeggen ‘u moet terugkeren’. Een stad als Homs is totaal verwoest. Syriërs moeten dat zelf kunnen beslissen, ze bouwen hier aan hun toekomst. Er zijn Syriërs die zelf terug willen, uit emotionele band met hun vaderland.” 

Doet Nederland genoeg in opvang van vluchtelingen? ,,Landen als Duitsland, Zweden en Spanje voeren een uitnodigend beleid, Nederland eerder een afstotend beleid. Dat kan beter. De foto's van Piet den Blanken die we exposeren laten afgrijselijke toestanden zien. Wat de Nederlandse bijdrage betreft is nog een wereld te winnen. Echt systematisch beleid zie ik niet. Er is meer begeleiding nodig om mee te kunnen doen in de samenleving.” 

Tekst gaat verder onder kader.

Programma Vredesweek

Zaterdag 21 september: internationale Dag voor de Vrede met manifestatie in het Valkenberg (14.00 - 17.00 uur). Dinsdag 24 september: opening fotoexpositie ‘Niemand wil ze hebben’ van Piet den Blanken in het Mondiaal Centrum (19.30 uur), met om 20.00 uur een lezing van schrijfster Linda Polman van het gelijknamige boek. Zaterdag 28 september: kinderactiviteiten en interviews met mensen die een ‘vlucht’ hebben meegemaakt en een Syrië-workshop van Marjolein Wijninckx van Pax (13.30 tot 17.00 uur).

Het aantal migranten in Bosnië is enorm gestegen. In 2017 zag het land 755 migranten, in 2018 waren er dat meer dan 25000.
Volledig scherm
Het aantal migranten in Bosnië is enorm gestegen. In 2017 zag het land 755 migranten, in 2018 waren er dat meer dan 25000. © Piet den Blanken/Hollandse Hoogte
2017. Het grenshek dat Hongarije op de grens met Servië bouwde moet migranten en vluchtelingen tegenhouden.
Volledig scherm
2017. Het grenshek dat Hongarije op de grens met Servië bouwde moet migranten en vluchtelingen tegenhouden. © Piet den Blanken/Hollandse Hoogte

In samenwerking met indebuurt Breda