Volledig scherm
PREMIUM
Herman Schriks, thuis in Breda. © Pix4Profs/René Schotanus

‘De meeste Duitsers werden gedwongen tot hun daden’

Bevrijding 75 jaarBREDA – Drie jaar is Herman Schriks als in 1940 de Duitsers Nederland binnenvallen. Als manneke van acht maakt hij later in zijn woonplaats Breda de bevrijding mee. Slechts wat flarden zijn blijven hangen. “Er was een feestelijke sfeer. Maar het leven ging gewoon door.”

Wat wel verandert, herinnert hij zich nog, de Duitse soldaten vertrekken uit de Seeligkazerne, vlakbij het huis van de familie Schriks in de Koningstraat. “In plaats van Duitsers kwamen er Engelse en Canadese soldaten. We gingen met vriendjes naar ze toe om sigaretten voor onze ouders te vragen. Zelf kregen we dan wel eens chocola of een broodje. Of we mochten ijsjes gaan halen bij La Venetia aan de Haven en er dan zelf ook eentje nemen.”

  1. Ziekenhuispersoneel Bravis en Amphia beraadt zich op nieuwe acties: ’Het leeft steeds meer’
    PREMIUM

    Ziekenhuis­per­so­neel Bravis en Amphia beraadt zich op nieuwe acties: ’Het leeft steeds meer’

    BERGEN OP ZOOM/BREDA - De kans is groot dat zorgpersoneel van Bravis ziekenhuis en Amphia in Breda meedoet met de aangekondigde landelijke ziekenhuisactie op 20 november. Arjan van de Broek van het actiecomité in Amphia zegt dat de actiebereidheid alleen maar groeit omdat er geen beweging zit in het, volgens hem, zeer povere cao-aanbod van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Ook Wessel van Meer, trekker van de acties in Bravis, gaat ervan uit dat het Roosendaals/Bergse ziekenhuis weer aanhaakt.

In samenwerking met indebuurt Breda