Volledig scherm
De dozen met boeken met verhalen van inwoners van Gilze en Rijen over 75-jaar bevrijding na de oorlog mogen alleen voor de foto uit de kluis. © Heemkring Molenheide

Boek 75-jaar vrijheid Gilze en Rijen achter slot en grendel

GILZE EN RIJEN - Als een goed bewaakte schat ligt het nieuwe boek van Heemkring Molenheide Gilze en Rijen in de kluis van het heemhuis in Gilze. Of liever, enkele dozen van het boek ‘Bedankt voor de vrijheid die jullie bevochten’ met ervaringsverhalen over de oorlog. Wie het wil kopen moet wachten tot op zijn vroegst 8 oktober. 

De heemkring is al lange tijd bezig met het project 75-jaar bevrijding. Op 8 en 9 oktober is de volgende grote stap. Dan wordt achtereenvolgens in Rijen (De Boodschap) en in Gilze (De Schakel) de documentaire  ‘Overleven in de schaduw van het vliegveld’ vertoond. Op dezelfde avond is dan ook het boek te koop, waarin inwoners van Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot bijzondere verhalen vertellen en waar te zien is hoe het vliegveld het dagelijkse leven beïnvloedde.   

Samensteller van het boek en voorzitter van de heemkring Bert Wagemakers is zelf onder de indruk geraakt van de verhalen. ,,Als je alles leest krijg je pas echt een beeld van de ellende die mensen in oorlogstijd over zich heen hebben gekregen. Het gaat over mensen die gevangen worden gezet, over het gebrek aan eten, de angst voor de bombardementen, maar ook het kwijnende vertrouwen in mensen. Wie kon je vertrouwen?”

Verbod

De verhalen maken voor  Wagemakers duidelijk hoe totaal anders de wereld er tussen 1940 en 1945 uitzag. ,,In 1941 kondigden de Duitsers een verbod af voor verenigingen. De scouting, de schuttersfeesten, maar ook de harmonie  werd verboden.” De angst was er ook voor bombardementen op het vliegveld. Maar al te vaak kwamen bommen verkeerd terecht. ,,Maar gelukkig ging het leven van alledag ook door.”  

Het boek van 240 pagina's is bij de vertoningen in Rijen en in Gilze te koop. Entree voor de filmavond (2,50 euro) wordt afgetrokken van de verkoopprijs van 12,50 euro. Vanaf 10 oktober is het te koop in Gilze (Novy) en Rijen (Bruna). 

Een voorproefje van de documentaire is te zien op de website van Heemkring Molenheide 

  1. Pakketten
    Boerenpraat

    Pakketten

    MADE - En, een beetje rustiger nu? Deze vraag krijg ik met regelmaat van klanten in onze kaaswinkel. Laatst ook weer. Ik begon meteen te ratelen over de late oogst van de sojabonen dit jaar. En dat daarna de wintertarwe nog gezaaid moest worden, maar dat het te nat was. En tussendoor was ik de voorbeelden van onze kerstpakketten 2019 aan het bedenken. Deze moeten ook na twintig jaar nog verrassend en origineel zijn. En betaalbaar, met genoeg keuze in elke prijsklasse.