Toon Roelands bewaarde de houten kist die een Prinsenbeekse timmerman maakte voor hem en een aantal leeftijdsgenoten uit het dorp. Daarin konden ze in 1943 hun spullen vervoeren naar boeren in noord-Duitsland waar te werk werden gesteld.
Volledig scherm
PREMIUM
Toon Roelands bewaarde de houten kist die een Prinsenbeekse timmerman maakte voor hem en een aantal leeftijdsgenoten uit het dorp. Daarin konden ze in 1943 hun spullen vervoeren naar boeren in noord-Duitsland waar te werk werden gesteld. © peter van trijen/pix4profs

Bevrijd door de Tommy’s, zeshonderd kilometer van huis

Bevrijding 75 jaarEr was een groep Nederlanders die de bevrijding niet thuis meemaakte, omdat ze geïnterneerd waren in een kamp of in Duitsland te werk waren gesteld. Prinsenbekenaar Toon Roelands (95) behoorde met een aantal streekgenoten tot de laatste groep. Hij werkte van 1943 tot 1945 op een boerderij in Lütjenwestedt, een piepklein dorp in het uiterste noorden van Duitsland, zo’n 50 kilometer van de Deense grens.

  1. Zoek je verkoeling? Neem dan een duik in de Verborgen Vesting: ‘Het lijkt wel een schatkamer’

    Zoek je verkoeling? Neem dan een duik in de Verborgen Vesting: ‘Het lijkt wel een schatkamer’

    BERGEN OP ZOOM - Moet je eens voorstellen. Een ondergrondse galerij van het station in Bergen op Zoom tot aan de Kijk in de Pot. Ruim 2,5 kilometer lang. Zigzaggend door de stad. Waar soldaten doorheen denderden en de vijand beschoten. Waar mijnen tot ontploffing werden gebracht. Vanaf vandaag kun je dat stukje Bergse historie herbeleven in de Verborgen Vesting, de kelder onder Hof van Asselbergs.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom