Een Poolse tank rijdt het verwoeste dorp Moerdijk binnen.
Volledig scherm
Een Poolse tank rijdt het verwoeste dorp Moerdijk binnen. © Fotoarchief Gen. Maczek Museum Breda/fotograaf onbekend

9 november 1944: Na laatste nacht vechten is dan ook Moerdijk bevrijd

dAGBOEK VAN DE BEVRIJDINGDe geallieerde troepen deden er 75 jaar geleden ruim een maand over om de bezetter uit West-Brabant te verdrijven. Hoe verliep die weg naar de bevrijding? Deze kroniek in 36 delen beschrijft het van dag tot dag. Vandaag het laatste deel: 9 november 1944.

De Polen hebben de hele nacht doorgevochten in de straten van Moerdijk en tegen het krieken van de dag is het dorp eindelijk veroverd op de Duitsers. Daarmee is het laatste stukje West-Brabant bevrijd. Op overigens het Land van Heusden en Altena na. Dat zal tot 5 mei 1945 in Duitse handen blijven. De 370 Duitsers die nog in Moerdijk zijn, geven zich over. Slechts een klein deel van de troepen die het dorpje zo met hand en tand hebben verdedigd slaagt erin met kleine bootjes te ontsnappen naar de overkant van het water.

Het gewone leven komt langzaam op gang. Wie vertier zoekt, kan in Breda iedere dag tussen 14.00 en 17.00 uur terecht in de Graanbeurs. Daar is een dancing gaande. De entree bedraagt twee kwartjes, militairen betalen slechts de helft.

Burgemeester Van Slobbe verklaart de bossen in en rond de stad tot verboden terrein. Die liggen namelijk nog bomvol mijnen en zijn levensgevaarlijk om te betreden. Reden voor de burgervader de levering van stookhout voorlopig te staken.

Tekst gaat verder onder het kader.

Wie de Baroniestad wil verlaten dient een speciale vergunning aan te vragen op het gemeentehuis. De wegen worden streng bewaakt om Duitsers of oorlogsmisdadigers niet de gelegenheid te bieden te vluchten.

Een collecte voor oorlogsslachtoffers heeft in Bergen op Zoom ruim 700 gulden en 50 Belgische frank opgeleverd. De inwoners van Putte en omgeving krijgen goed nieuws. Ze ontvangen binnenkort weer elektriciteit die vanuit België wordt geleverd. En in Huijbergen en Wouw draaien de melkfabrieken weer, al is het grootse deel van de koeien de afgelopen weken verdwenen.

Volledig scherm

Verzekeraars roepen hun klanten langs te komen om oorlogsschade te melden, terwijl een leraar in Bergen op Zoom brood ziet in de komst van de bevrijders. 'Leert nu Engelsch. De taal der bevrijders.’

De plaatselijke commandant van de Ordedienst in Wouw maant zijn troepen tot gehoorzaamheid. Hij wijst hen erop dat ze hun kleding, armbanden en wapens alleen mogen dragen als ze dienst hebben. 'Tegen overtreders worden strenge maatregelen genomen'.

Huib van Dis wordt als waarnemend burgemeester aangesteld in de gemeente Fijnaart en Heijningen en neemt de taken over van Adriaan van Campen, de NSB-burgemeester.

  1. De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Het wordt steeds zwaarder, er wordt steeds meer van ons verwacht’
    PREMIUM

    De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Het wordt steeds zwaarder, er wordt steeds meer van ons verwacht’

    DEN BOSCH/TILBURG - Veel meer stops en nóg meer pakketjes. Nu bijna iedereen thuis is, wordt er meer online gewinkeld dan ooit. Pakketbezorgers draaien overuren en de Belangenvereniging Pakket Distributie bereidt een rechtszaak voor tegen PostNL. Want die kan via advertenties de bezorgers wel bedanken, maar dat maakt ze nog geen goede opdrachtgever, klinkt het. Of zoals de Bossche bezorger Bas Masselink zegt; ,,Als wij steeds harder moeten werken, horen we toch meer te verdienen. Of ben ik nou gek?”