Volledig scherm
PREMIUM
Pierre Verpalen zag als 13-jarige jongen hoe in oktober 1944 de kerktoren van Nispen door de Duitsers werd opgeblazen. Zijn ouders runden pal tegenover de kerk café De Veehandel, het huidige Tivoli. © peter van trijen/pix4profs

75 jaar bevrijding: torenpunt van kerk in Nispen kwam op zolder van Pierre terecht

Bevrijding 75 jaarNISPEN - Het beeld staat al 75 jaar op zijn netvlies. Zwarte rook, een oorverdovend lawaai. Op 23 oktober 1944 stort de kerktoren van Nispen in gruzelementen neer. Opgeblazen door de Duitsers. De brokstukken versperren Kerkplein en Dorpsstraat en vormen zodoende een barrière voor de oprukkende Britten en Canadezen. Pal tegenover ziet de 13-jarige Pierre Verpalen alles gebeuren. ,,De torenpunt met het haantje kwam bij ons op zolder terecht.”

Nispen beleeft bange dagen. Een Canadese pantserdivisie levert slag met de bezetters om de grensovergang Nispen-Essen in handen te krijgen. Drie dagen na de val van de kerktoren trekken bevrijders van de Britse Polar Bears het dorp binnen, maar de beschietingen laten een spoor van verwoesting achter. Huizen en boerderijen in puin. Gesneuvelde soldaten die provisorisch worden begraven.