Volledig scherm
Verwoestingen aan de Rijzendeweg in Woensdrecht na de zware gevechten tijdens de Slag om Woensdrecht. © Heemkundekring Het Zuidkwartier

16 oktober 1944: En weer is een stukje West-Brabant bevrijd

dagboek van de bevrijdingDe geallieerde troepen deden er 75 jaar geleden ruim een maand over om de bezetter uit West-Brabant te verdrijven. Hoe verliep die weg naar de bevrijding? Deze kroniek in 36 delen beschrijft het van dag tot dag. Vandaag het vijftiende deel: 16 oktober 1944.

'Duitschers heroveren Woensdrecht', kopt het Rotterdamsch Nieuwsblad, Bredasche editie. Maar zoals wel vaker heeft de actualiteit de krant ingehaald. Het regent namelijk bommen op Woensdrecht uit geallieerde lopen en na het bombardement dringen de Canadezen door tot in het centrum van het dorp.

De Duitsers geven echter niet op en doen een felle tegenaanval. De geallieerde troepen komen danig in het nauw te zitten en de commandant geeft het bevel tot nieuwe artilleriebeschietingen, net voor de eigen linies. Die richten een slachting aan onder de Duitse troepen en aan het einde van de dag is Woensdrecht stevig in handen van de Canadezen. Na een dagenlange en bittere strijd is wederom een stukje West-Brabant bevrijd.

Tekst gaat verder onder het kader.

Vlees

De Duitsers bieden in Breda de zieken en vrouwen die op het punt staan te bevallen, enige verlichting in deze tijd van grote schaarste. Ze kunnen deze week vlees krijgen bij een aantal slagers in de stad. Als deze groepen in staat zijn speciale formulieren te overleggen die zowel door hun behandelende arts als vertrouwensarts zijn ondertekend, hebben ze ook recht op een weekrantsoen kaarsen. Al is dit rantsoen met twee kaarsen wel erg karig. Ook kunnen ze een aanvraag doen om na 1 november brandstof te krijgen. Voor hoogzwangere vrouwen gelden daarbij wel beperkingen. Zo moeten ze uitgerekend zijn op of na 1 november. ,,In geen geval zullen aanvragen worden behandeld als de bevalling reeds heeft plaatsgevonden, behoudens bijzonder gevallen", zo valt in een mededeling in het Rotterdamsch Nieuwsblad te lezen.

Een aantal leden van de Ordedienst in Fijnaart wordt voorzien van valse papieren. De oorlog nadert het dorp en de Duitsers treffen steeds meer voorbereidingen op de komende strijd. ,,Een groep Duitsers komt naar Fijnaart en moet ingekwartierd worden. Het huis van Huib van Dis moet gevorderd worden van den burgemeester (NSB'er Adriaan van Campen, HvI), want die was hem zonder groeten voorbij gereden. Dit kon afgepoeierd worden. P. van den Dries was toen aan de beurt en moest van Van Campen uit zijn woning", schrijft wethouder Huib van Dis in zijn dagboek.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom