Volledig scherm
De Duitsers hebben enorme mijnenvelden aangelegd, met veel slachtoffers als gevolg. © Jeroen Roth

15 oktober 1944: Beschietingen eisen steeds meer burgerlevens

dagboek van de bevrijdingDe geallieerde troepen deden er 75 jaar geleden ruim een maand over om de bezetter uit West-Brabant te verdrijven. Hoe verliep die weg naar de bevrijding? Deze kroniek in 36 delen beschrijft het van dag tot dag. Vandaag het veertiende deel: 15 oktober 1944.

Duitse officieren maken een ronde langs de onder water staande polders in de Westhoek. Met name rond Heijningen zijn aanzienlijke stukken grond ondergelopen. Ze maken zich zorgen nu de Canadezen steeds meer grip krijgen op het gebied rondom Woensdrecht. Het vele water in de polders maakt een snelle aftocht naar Willemstad en Moerdijk een lastige operatie.

Ze geven de waterschappen opdracht de stoomgemalen aan te slingeren om de gebieden weer droog te malen. Maar daarvan komt weinig terecht. Kolen om de gemalen te laten draaien ontbreken. Bovendien is de herfst in 1944 de natste van deze eeuw en dat leidt alleen maar tot hogere waterstanden. De situatie voor de inwoners van Woensdrecht is levensgevaarlijk, onderkennen nu ook de Duitsers. De constante beschietingen over en weer eisen steeds meer burgerslachtoffers. Besloten wordt de bevolking te evacueren.

Tekst gaat verder onder het kader.

Het Rode Kruis krijgt hulp van de brandweer uit Bergen op Zoom en gezamenlijk vervoeren ze ongeveer 800 inwoners via de Rijzendeweg naar de Markiezenstad.

Paniek 

Quote

De bossen liggen bezaaid met mijnen

De vluchtelingen raken in paniek als Britse vliegtuigen overvliegen om het vliegveld bij Woensdrecht te bombarderen en willen de bossen inrennen. Ternauwernood weten Rode Kruismedewerkers dat te voorkomen, want anders was het een slachting geworden. De bossen liggen namelijk bezaaid met mijnen.

Volledig scherm

De mannen van de Ordedienst in Fijnaart gaan op verkenning uit. Een van hen weet te melden dat ter hoogte van Rucphen een sterke troepenmacht is samengetrokken met veel tanks. ,,Nooij en Fakkers (waarschijnlijk leden van de ordedienst, HvI) gingen naar Bergen op Zoom. Volgens deze was de Kreekrakdam weer in Engelse handen en Woensdrecht heroverd door de Engelsen.”

Wat de Fijnaartse wethouder Huib van Dis niet weet, is dat het de Canadezen zijn die daar aan het vechten zijn en dat ze nog steeds niet de Kreekrakdam of Woensdrecht in handen hebben. De Fendertse wethouder ziet ook dat de Duitsers op rooftocht zijn. ,,Van de Coöperatieve beetwortelenfabriek werden door de Duitsers kolen gevorderd. Een gedeelte van de voorraad werd echter onder de bevolking gedistribueerd.”

  1. Bergse atlete Joleen Jansen presenteert boek: ‘Hardlopen was een vlucht voor me’
    PREMIUM

    Bergse atlete Joleen Jansen presen­teert boek: ‘Hardlopen was een vlucht voor me’

    BERGEN OP ZOOM - In kantine d’n Assieschuif bij atletiekvereniging Spado op Sportpark Rozenoord in Bergen op Zoom wordt zondag een boek gepresenteerd met als titel ‘Ken je me?’ Het is geschreven door Joleen Jansen-Melse (67), in de hardloopwereld bij velen bekend als Joleen Jansen. Onder de vlag van AV Spado boekte de atlete uit Bergen op Zoom jarenlang zowel regionaal als landelijk menig succes. In haar debuut als schrijfster toont zij zich van een heel andere kant.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom