Katholieke mis verbindt Poolse gemeenschap in West-Brabant: geen rollators, maar buggy's in het kerkpad
VideoNIEUW-VOSSEMEER - De Poolse pater Slawomir Klim heeft niets teveel gezegd. Opvallend veel jonge gelovigen betreden tegen zes uur 's avonds de rooms-katholieke kerk Joannes de Doper in Nieuw-Vossemeer. Stelletjes, twintigers zo te zien. Ouders met peuters op de arm. Een buggy wordt in het kerkpad geparkeerd. Ook kerkgangers die alleen komen, vooral mannen.
Delen per e-mail
Iedere vierde zondag in de maand draagt pater Klim (1967) in Nieuw-Vossemeer de eucharistie op voor Poolse arbeidsmigranten in de wijde omgeving van Steenbergen en Tholen. Daar is behoefte aan, zegt een opgewekte Poolse dame (,,Ik versta Nederlands, hoor.”) die met haar man en een bevriend stel vanuit Sint-Maartensdijk en Scherpenisse naar de viering is gekomen. ,,Eén mis in de hele maand is te weinig. Ik wil hier veel vaker zijn.”
Klim is daarvan doordrongen, maar hij kan niet altijd overal zijn. Vanuit zijn standplaats -de pastorie tegenover de Sint-Bavokerk in Rijsbergen- trekt hij kriskras door de Poolse parochie die heel West-Brabant en Zeeland omvat. Liefst 70.000 katholieke zielen in dat gebied horen de pater toe.
Dat aantal valt hem trouwens niet zwaar. De Poolse gemeenschap is een jónge gemeenschap en dat betekent veel doopsels en trouwerijen. Blije gebeurtenissen dus. ,,Ik heb nauwelijks begrafenissen. Het gebeurt wel eens dat een parochiaan overlijdt door een ongeluk, maar dat zijn de uitzonderingen.”
Rollators
Jonge Poolse arbeidsmigranten komen met het kroost naar de kerk. ,,Als de mis voor Nederlanders afgelopen is, zie je vooral rollators de kerk uit komen. Bij de Poolse dienst zijn het juist kinderwagens”, lacht Klim die sinds negen jaar pastoor is van de Poolse parochie binnen het bisdom Breda.
Of de Poolse migranten kunnen aarden in ons land? ,,Polen die hier maar een maand of drie zijn, werken vooral heel hard. Die zijn niet met veel andere dingen bezig. Als gezinnen met kinderen zich definitief vestigen, wordt het anders. Ik zie dat kinderen de Nederlandse taal makkelijk leren. Een tijd terug had ik een vormsel. Ik twijfelde of die dienst in het Pools of in het Nederlands moest. Nederlands dus!” Dat is voor de pastoor zelf overigens lastig. Hij spreekt Pools óf Duits. ,,Ik schaam me wel een beetje dat ik het Nederlands niet goed beheers.”
In de Nederlandse mis zie je vooral rollators uit de kerk komen. Bij de Poolse dienst zijn het kinderwagens
Een paar dagen voor de mis in Nieuw-Vossemeer spreken we elkaar in de pastorie van Rijsbergen waar Klim woont en kantoor houdt. Al is ‘kantoor’ veel gezegd. De ontvangstkamer pal achter de voordeur is klein en sober ingericht. Aan de muur een kruisbeeld en fotoportret van de paus. Pater Klim oogt zelf al even sober en dienstbaar. Traditioneel witte boord, donkere kleding. Een haast verlegen, maar zeer hartelijke zielenherder.
Het geloof is de bindende factor in de Poolse gemeenschap. De Polen ontlenen er hun (nationale) identiteit aan. Tegelijkertijd is de mis voor migranten een belangrijke ontmoetingsplek. Voor en na de dienst een praatje maken, elkaar vooruit helpen als dat nodig is. Volgens Klim is er een groot verschil tussen de Poolse en Nederlandse kerkviering. Vooral pastoraal werkers (‘gewone’ mensen dus) bij de Nederlanders, echte priesters bij de Polen. Allang geen biecht meer in Nederland; in Polen wel. ,,Poolse mensen vinden het ook raar dat Nederlanders in de kerk koffie schenken.”
Tradities
Polen hechten aan de ceremoniële tradities in de kerk. Alle gelovigen zingen en bidden mee. Ze kennen de teksten uit het hoofd. Op een vast moment schudden ze elkaar de hand. Voor de kleintjes duurt zo'n mis heel lang. En dus krijgt een peuter tussendoor de fles. Een eindje verderop klautert een meisje op de kerkbanken.
Na de mis staat Piotr (34) met zijn familie op het kerkplein. Vrouw, zoontje van twee, schoonmoeder en nichtje. ,,Mijn schoonmoeder vindt de kerk heel belangrijk.” Piotr woont in Steenbergen en werkt al zeven jaar in Nederland, momenteel als elektricien bij een zonnepark in Zierikzee. Zijn kind is in Nederland geboren. Of hij zich definitief vestigt in ons land, weet Piotr nog niet. ,,Mijn vrouw mist Polen. Ze werkt als inpakster, dat is niet zo leuk. Maar voorlopig is het beter om hier geld te verdienen.”
Dat laatste staat als een paal boven water, vindt het Poolse clubje uit Tholen. De twee stellen hebben wel besloten om te blijven. De mannen werken in de bouw, als timmerman en lasser. ,,Ik heb twaalf jaar met tussenpozen in Nederland gewerkt. Toen was het tijd om definitief te kiezen voor Nederland.” De band met familie in Polen blijft innig. ,,We gaan er zo vaak mogelijk naar toe.” Maar de toekomst ligt op Tholen. ,,Want alles in Nederland is goed.”
Poolse parochie
- De Poolse parochie in het bisdom Breda werd op 1 november 2009 opgericht door toenmalig bisschop Hans van den Hende.
- De parochie is vernoemd naar de heilige Maximiliaan Kolbe en heet voluit ‘Parochie van de Heilige Maximiliaan Kolbe’. Kolbe was een Poolse priester en martelaar die in de Tweede Wereldoorlog werd vermoord in concentratiekamp Auschwitz.
- De Pool Slawomir Klim is pater van een congregatie voor de zielzorg onder Poolse (arbeids)migranten. Voordat hij naar Nederland kwam, werkte hij in Polen, Spanje en Duitsland.
- Wekelijks is er een Poolse eucharistie in de St. Laurentiuskerk in Breda. In Ossendrecht en Nieuw-Vossemeer zijn de vieringen een keer in de maand.
- Behalve in Breda zijn er Poolse parochies in de bisdommen Utrecht, Rotterdam, Limburg, Haarlem-Amsterdam, Groningen en Den Bosch.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Oud-BN DeStem-fotograaf Dick de Boer overleden, een man die het beeld graag liet spreken
Na een hevig ziekbed is vrijdag oud-BN DeStem-fotograaf Dick de Boer (74) overleden. De geboren Haarlemmer begon zijn loopbaan bij Dagblad De Stem op 1 mei 1969. Hij nam in 2007 afscheid. -
Drie hardrijders raken rijbewijs kwijt in Heijningen, Dinteloord en Ossendrecht
HEIJNINGEN-DINTELOORD-OSSENDRECHT - Drie automobilisten hebben zondag hun rijbewijs in moeten leveren nadat zij te hard reden in Heijningen, Dinteloord en Ossendrecht. De drie mannen reden tussen de 55 en 80 kilometer te hard. -
PREMIUM
Verslagenheid groot bij Markiezenhof, personeel doet er het zwijgen toe: ‘Het is een drama’
BERGEN OP ZOOM - De verslagenheid onder het personeel van het Cultuurbedrijf is groot nu duidelijk is dat er veel ontslagen vallen. Zo blijven er van de 24 voltijdbanen bij het Markiezenhof maximaal tien over. ,,Het is een drama", erkent wethouder Patrick van der Velden. ,,Maar we nemen de mensen bij de hand en proberen iedereen aan een andere baan te helpen, binnen of buiten de muren van het gemeentehuis.” -
video
Steenbergse jongeren maken coronalied: ‘Het voelt alsof ik tussen vier onzichtbare muren leef’
STEENBERGEN - ,,Ik ben in de bloei van mijn leven, maar ik mag niks”, vertelt Sarah Keijzer (16) uit Steenbergen. Om dit gevoel onder woorden te brengen, maakte ze samen met vijf andere jongeren uit de gemeente de rap Beat Corona. -
PREMIUM
Ketrientje geen monument, tanteLouise wil snel doorpakken met sloop en nieuwbouw
BERGEN OP ZOOM - Het voormalige zorgcentrum St. Catharina mag van het Bergse stadsbestuur volledig tegen de vlakte. Het hoofdgebouw aan het St. Catharinaplein is geen monument. Het voormalig zusterhuis evenmin. Daarmee komt sloop en vervolgens bouw van een nieuw zorgcomplex een stap dichterbij.
-
PREMIUM
Stijve nek of rugpijn door thuiswerken? Zo kom je er vanaf: ‘Bewegen is het állerbelangrijkst’
Een stijve nek, pijn in de schouders, pijn in de rug. Het thuiswerken op een laptop aan de keukentafel eist z'n tol. -
PREMIUM
‘Sloop Ketrientje zo snel mogelijk, debacle heeft lang genoeg geduurd’
BERGEN OP ZOOM - Sloop voormalige zorgcentrum St. Catharina zo snel mogelijk. Andermaal mengt de Bergse politiek zich in deze slepende kwestie. GBWP, de grootste partij in de gemeenteraad, en de VVD zijn het beu dat er niks gebeurt. ,,Dit debacle heeft lang genoeg geduurd.” -
PREMIUM
Bergse asfaltfabriek draait weer, uitstoot zorgwekkend benzeen nauw in de gaten gehouden
BERGEN OP ZOOM - Voor de Bergse asfaltcentrale APM breken cruciale maanden aan nu de fabriek heropgestart is met technische aanpassingen om de uitstoot van het kankerverwekkende benzeen terug te dringen. Lukt dat niet, dan dreigt een dwangsom van de gemeente, plus de noodzaak tot nog veel duurdere ingrepen.
In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom