Huisvesting arbeidsmigranten in West-Brabant: ‘Bij hoeveel bedden doen we het eigenlijk goed?’

videoROOSENDAAL/STEENBERGEN - Uitzendbureaus schreeuwen om bedden voor arbeidsmigranten, maar nog steeds is het volstrekt onduidelijk hoe groot de behoefte voor de regio en per gemeente is. ,,Bij hoeveel bedden doen we het nu eigenlijk goed en waar meten we dat aan? Dat moet snel helder worden”, aldus wethouder Toine Theunis van Roosendaal, bestuurlijke trekker in de regio voor huisvesting van arbeidsmigranten.

Volledig scherm
Arbeidsmigranten aan het werk in de kassen van tomatenkweker Jan van Marrewijk in Dinteloord. Nog steeds is niet helder hoe groot de behoefte aan huisvesting is in de regio en per gemeente in West-Brabant. © pix4profs/petervantrijen

Punt is dat (sommige) werkgevers de neiging hebben om bij meerdere uitzendbureaus hetzelfde verzoek om buitenlandse handjes weg te leggen. ,,Stel dat een werkgever honderd mensen nodig heeft en hij vraagt vier uitzendorganisaties om hem die honderd te leveren. Dan kan het beeld ontstaan dat behoefte is aan vierhonderd in plaats van honderd migranten. Het risico is dat cijfers vervuild raken”, verwijst Theunis naar de discussie die onlangs is gevoerd bij de Regiotafel Huisvesting Arbeidsmigranten West-Brabant West. Roosendaal, Bergen op Zoom, Moerdijk, Halderberge, Woensdrecht, Steenbergen en Tholen schoven daar samen met uitzendbureaus en huisvesters aan tafel.