Volledig scherm
Arbeidsmigranten aan het werk bij een tomatenkweker in Dinteloord. © pix4profs/petervantrijen

Bijeenkomst in provinciehuis Den Bosch: ‘Noem arbeidsmigranten voortaan internationals. Dat klinkt beter’

DEN BOSCH - Noord-Brabant heeft een ‘deltaplan’ nodig om de huisvestingsproblemen rond arbeidsmigranten op te lossen. Afzonderlijke gemeenten kunnen dit niet op eigen kracht. Vandaar dat de provincie de regie pakt.

De roep om zo’n deltaplan klonk gisteren in het provinciehuis tijdens de eerste Brabant-brede bijeenkomst over hoe verder met de naar schatting 100.000 buitenlandse arbeiders in provincie.

De hoge opkomst van zo’n 200 vertegenwoordigers van gemeenten, logistieke bedrijven, uitzendbureaus, huisvesters en bouwers maakte volgens VVD-gedeputeerde Bert Pauli (Economie) duidelijk hoezeer ‘de opgave’ leeft.

Grote behoefte

Volledig scherm
VVD-gedeputeerde Bert Pauli: arbeidsmigranten zijn demografisch bittere noodzaak. © Provincie Noord-Brabant

Het aantal van 100.000 migranten neemt de komende jaren verder toe. Zelfs als de economische groei stilvalt, blijft er volgens Pauli in Brabant structureel grote behoefte aan arbeid vanuit het buitenland. Oorzaak: de uitstroom op de arbeidsmarkt door pensionering is veel groter dan de instroom van jonge werknemers. ,,Alleen al in de techniek lopen we eind 2020 tegen een tekort aan van 20.000 mensen. Arbeidsmigranten zijn dus geen probleem, maar alleen al uit demografisch oogpunt bittere noodzaak.”

Sectoren als de zorg schreeuwen om personeel. ,,Probeer maar eens een tandarts te vinden. Die komt steeds vaker uit een ander Europees land. Denk aan operatiekamers die door personeelsgebrek niet optimaal draaien”, aldus Pauli. ,,Arbeidsmigranten kunnen ook daar worden ingezet, ze zijn vaak hoger opgeleid dan nodig is voor het werk dat ze nu doen.’'

Vrijblijvendheid

Ondanks de hoge nood ontbreekt het volgens PvdA-gedeputeerde Erik van Merrienboer ‘aan moed om het goed te regelen’. ,,Die vrijblijvendheid moet eraf. Wij nemen daarom de regie.’’

In de praktijk betekent dat dat Den Bosch de huisvestingsopgave kwantitatief verdeelt over de regio’s. ,,Gemeenten in een regio hebben een gezamenlijke huisvestingstaak. Wij vinden dat geen enkele gemeente zich aan die verantwoordelijkheid kan onttrekken”, stelt Van Merrienboer.

Worsteling

De huidige praktijk is voor gemeenten een regelrechte worsteling. Waar doe je goed aan? Huisvesting in of buiten de bebouwde kom? Grootschalig of kleinschalig?

Marc van de Veen van uitzendgroep Covebo vertelt wat die worsteling doet met bedrijven. ,,Het schiet nooit op. De ene gemeente meldt dat ze nog een woonvisie moet schrijven. Komt u over een half jaar maar terug, hoor je dan. Of de ene wethouder is het niet eens met de andere.’' Vorig jaar waren er raadsverkiezingen. Moeten iedereen weer ingewerkt worden”, verzuchtte Van de Veen.

Gemeenten moeten ook eens durven handelen, vindt wethouder Johan van der Schoot van Oss. ,,Wij hadden een camping met 700 Polen. Hebben we gelegaliseerd. Punt.”

Opvallende suggestie gisteren: niet meer praten over arbeidsmigranten. ,,Internationals klinkt veel beter.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom