Volledig scherm
PREMIUM
Arbeidsmigranten aan het werk in de tomatenkas van Redstar in Dinteloord. © peter van trijen/pix4profs

Arbeidsmigranten: Vietnamees is de nieuwe Pool

videoROOSENDAAL/DINTELOORD - Tomatenkweker Wilko Wisse ziet het al gebeuren: het wordt steeds lastiger om Poolse arbeiders naar de kassen te krijgen. Het gaat Oost-Europa economisch voor de wind. Gevolg: Polen en Roemenen hebben minder zin om in Nederland te komen werken. ,,We moeten straks naar Azië om arbeidskrachten te vinden.”  

Quote

We moeten letterlijk verder weg zoeken naar personeel

Wilko Wisse

,,De Polen vormden in de glastuinbouw het grootste werknemersbestand. Maar het begint aardig te slinken. We krijgen het werk nu nog wel ingevuld, maar het aanbod wordt zeker krapper. Wat dat betekent? Dat we letterlijk verder moeten gaan zoeken naar personeel. Letland, Bulgarije, Moldavië. Vraag is wel: hoe ver kun je opschuiven?”

Tomatenkweker Wisse, met kwekerij Lans gevestigd op het Agro Food Cluster in Dinteloord, Rilland en het Zuid-Hollandse Westland, reageert op de voorspellingen van ABN AMRO dat de economische groeispurt van Oost-Europa een wissel gaat trekken op de Nederlandse arbeidsmarkt. Die kampt met knellende personeelstekorten. Vooral in de landbouw, industrie, logistiek en de transportsector kunnen ondernemers de buitenlandse handjes niet missen.

Tekst gaat verder onder video

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom