Alliance begon in 1918 als zondagclub, maar voetbalt sinds 2018 nog uitsluitend op zaterdag.
Volledig scherm
PREMIUM
Alliance begon in 1918 als zondagclub, maar voetbalt sinds 2018 nog uitsluitend op zaterdag. © Pix4Profs/Tonny Presser

Zondag steeds minder heilig in het Brabantse amateurvoetbal: ‘Over 10 jaar speelt iedereen op zaterdag’

Amateurvoetbal op zondag? Voor veel traditionele zondagclubs uit Brabant is die dag steeds minder heilig. De zaterdag wordt juist populairder, vooral onder jongeren, die dan de zondag vrij hebben om uit te brakken of juist om te werken. ,,Als club moet je je ook aanpassen aan de tijd.”

Natuurlijk was het best wel even lastig om na 100 jaar het zondagvoetbal definitief vaarwel te zeggen, erkent Robert Hopstaken. De voorzitter van voetbalclub Alliance uit Roosendaal hecht waarde aan de tradities van zijn club, die sinds de zomer van 2018 enkel nog op zaterdag actief is. Máár, zegt hij: ,,Het voetbal verandert, je moet inhaken op wensen van de mensen. En dan zie je dat de zondag steeds meer een familiedag is en de sport zich meer op zaterdag richt.”

  1. KNVB, ING en internationals doneren 11 miljoen euro aan Nederlands voetbal

    KNVB, ING en internatio­nals doneren 11 miljoen euro aan Nederlands voetbal

    De KNVB heeft samen met sponsor ING en de Oranje-internationals een financieel steunpakket ter waarde van 11 miljoen euro opgezet voor alle Nederlandse voetbalclubs. Het pakket bestaat uit een combinatie van donaties, maatregelen en tegemoetkomingen, allemaal bedoeld om de financiële consequenties van de coronacrisis voor zowel de prof- als amateurclubs enigszins te beperken. De verdeling van het geld tussen de profs en amateurs is ongeveer 'fiftyfifty'.